αχλάδι κομπόστα 6

αχλάδι κομπόστα

Το αχλάδι κομπόστα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο που συνδυάζει την απλότητα και τη γεύση των φρέσκων αχλαδιών με την τέχνη της μαγειρικής. 

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας, όπου τα φρούτα συχνά χρησιμοποιούνται σε συνταγές που αναδεικνύουν την φυσική τους γλυκύτητα. 

Στην κομπόστα, τα αχλάδια βράζονται αργά σε αρωματικό σιρόπι ζάχαρης, συνήθως εμπλουτισμένο με μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρίφαλο. 

Αυτό το επιδόρπιο είναι αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα, καθώς φέρνει στο τραπέζι την παραδοσιακή γεύση των αγνών υλικών, φέρνοντας στη μνήμη γεύσεις από εποχές περασμένες.

Υλικά:

25 αχλάδια μέτρια προς μικρά,

1 κιλό ζάχαρη,

2 ποτήρια μεγάλα νερό,

1 μέτριο λεμόνι για μέσα

και 2 λεμόνια για το καθάρισμα,

1 ξυλάκι κανέλλας,

5 γαρύφαλλα

και προαιρετικά 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικης.

αχλάδι κομπόστα 5
αχλάδι κομπόστα 1

Πλένουμε τα αχλάδια τα καθαρίζουμε με μαχαίρι, και τα ρίχνουμε στο νερό που έχουμε στίψει 1-2 λεμόνια.

αχλάδι κομπόστα 3

Με το ειδικό εργαλείο βγάζουμε το πίσω μέρος και τα σπόρια. Αφήνουμε το κοτσάνι.

αχλάδι κομπόστα 4
Μετά τα έβαλα στην κατσαρόλα με νερό, ζάχαρη και κανέλλα, γαρύφαλλα.
 
Τα έδεσα κατευθείαν για 40 λεπτά.
 
Έστιψα ένα λεμόνι, έριξα και 3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.