Ντολμαδάκια γιαλατζί
Γιαλαντζί είναι τουρκική λέξη και σημαίνει ψεύτικο. Εδώ σημαίνει ότι τα ντολμαδάκια δεν έχουν κιμά. Είναι άριστο φαγητό για νηστεία και για χορτοφάγους καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες.
Γιαλαντζί είναι τουρκική λέξη και σημαίνει ψεύτικο. Εδώ σημαίνει ότι τα ντολμαδάκια δεν έχουν κιμά. Είναι άριστο φαγητό για νηστεία και για χορτοφάγους καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνω το λάδι να ζεσταθεί, μετά ρίχνω τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένα και τα γυροφέρνω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνω μετά το ρύζι πάντα πλυμένο σε μία σίτα, ανακατεύω και ρίχνω 2 ποτήρια νερό ζεστό για να μην διακόψω τη βράση.
Αφήνω σε μέτρια φωτιά να πήξει, τότε ρίχνω τον άνηθο, μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και στείβω ένα λεμόνι. Αφήνω το μίγμα στην άκρη να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα (κατά προτίμηση κοντή και φαρδιά), στρώνω τα φύλλα που δεν είναι ωραία ή έχουν κοπεί (ίσα να σκεπασω τον πάτο) και αρχίζω να φτιάχνω τα ντολμαδάκια.
Βάζω το φύλλο με το γυαλιστερό κάτω και στην πλευρά με τα νεύρα βάζω λίγο υλικό.
Μπορείτε να τα φτιάξετε μεγάλα, μέτρια ή μικρά. Δείτε τις φωτογραφίες. Τα φύλλα τα βάζουμε για να μη μας καούνε τα ντολμαδάκια αλλά και για να πάρει περισσότερη μυρωδιά το φαγητό.
Βάζω 2 ή 3 σειρές (αν η κατσαρόλα είναι ρηχή καλύτερα), ρίχνω 1 ποτήρι ζεστό νερό, 1 σφηνάκι λάδι, και στείβω 2 λεμόνια ή όσο θέλετε.
Βάζω 1 πιάτο ρηχό ανάποδα για να μην ξετιλυχτούν. Ανάβω το μάτι στο μέτριο για 20 λεπτά ή ώσπου να πιεί το νερό του.
Για τις νέες κοπέλες: αποθηκεύστε το, οι αναλογίες είναι ακριβώς. Δεν συγκρίνονται με τα έτοιμα.