Ελιές Άμφισσας στην άλμη

Ελιές χαραχτές Άμφισσας
και για γαϊδουροελιές τις τεράστιες.

Πλένουμε καλά τις ελιές, τις χαράζουμε δύο τις μεγάλες, μία τις μικρές.

Τις βάζουμε σε νερό για 20 μέρες.

Αλλάζουμε το νερό κάθε 3 μέρες.
Τέλος φτιάχνουμε μια κλασική άλμη:

μετράμε το νερό και προσθέτουμε 10% αλάτι.

Μπορούμε να βάλουμε ένα αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και πρέπει να σταθεί πάνω και να φαίνεται ένα στρογγυλό όπως το δίευρο.

Αν πέσει πιο κάτω σημαίνει ότι θέλει και άλλο αλάτι.
 
Εγώ το βραζω 10 λεπτά και όταν κρυώσει τελείως βάζω τις ελιές και τις αφήνω στην άλμη.
Από εκεί παίρνω όσες θέλω να φάμε τις βάζω σε μπωλ με λάδι και λίγο λεμόνι, ή λίγο ξύδι, ρίγανη και ό,τι μυρωδικά θέλουμε. 

Είναι υπέροχες.

Με την ίδια συνταγή φτιάχνω τις τεράστιες, γαϊδουροελιές τις ξέρω, μόνο που τις χαράζω 3 φορές.