Ελιές χαρακτές δεύτερη συνταγή

Ελιές χαραχτές 2η συνταγή.

Πλένω πολύ καλά τις ελιές, τις χαραζω τις μεγάλες δύο χαρακιές, τις μικρές μία.

Απαλό χάραγμα, όχι μέχρι το κουκούτσι.

Τις βάζω σε λεκάνη με νερό για 20 μέρες.
 
Προσέξτε τώρα:

Τις δέκα πρώτες μέρες αλλάζω το νερό κάθε μέρα.

Τις άλλες δέκα δεν το αλλάζω και προσθέτω λίγο αλάτι.
Δηλαδή στο ένα κιλό ελιές ένα κουταλάκι του γλυκού.

Μετά τις 20 μέρες, τις στραγγίζω, τις αλατίζω με αλάτι χονδρό, όπως αλατίζουμε την σαλάτα λίγο παραπάνω να πάει παντού, ρίχνω λάδι αρκετό και λίγο ξύδι, φέτες λεμόνι, ρίγανη λίγη ξερή αν έχετε και φρέσκια μερικές φουντίτσες, μερικά σέλινα ή ότι άλλο θέλετε.
Αυτή η γυάλα στην φωτογραφία είναι πέντε κιλά, εγώ βάζω πολύ λάδι διότι έχω.

Αν θέλετε φτιάξτε μία άλμη (για να αποφύγετε το λάδι);

σε πέντε κιλά νερό 
400 γρμ αλάτι χονδρό (8%).

Το βράζουμε 10 λεπτά, μόλις κρυώσει τελείως βάλτε τις ελιές.

Ρίξτε μέσα κόκκους πιπέρι, σέλινο, μαραθόσπορους ή και τίποτα και αφήστε το όσο θέλετε.

Από εκεί θα παίρνετε όσες θέλετε να φάτε, θα τις βάζετε σε μπωλ με λάδι.

Με αυτό τον τρόπο γίνονται οι ελιές Καλαμών, αλλά και οι πράσινες και άλλες ποικιλίες, πάντα μεγάλες.

Καλή όρεξη!!