Φρυγανιά 8

"φρυγανιά" Παραδοσιακό γλυκό ζακύνθου

Ένα πολύ παλιό γλυκό, υπέροχο!!

Η φρυγανιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ζακύνθου, που συνδυάζει την αυθεντική γεύση με τη μοναδική τοπική παράδοση.

Φτιαγμένο με απλά αλλά εκλεπτυσμένα υλικά, το γλυκό αυτό προσφέρει μια απαλή γεύση και μια ελαφριά υφή που θυμίζει σπιτικές συνταγές.

Το μυστικό της φρυγανιάς βρίσκεται στην τέλεια ισορροπία των συστατικών, που δημιουργούν ένα γλυκό που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.

Απόλαυστε τη φρυγανιά με τον καφέ σας ή σαν ένα γλυκό επιδόρπιο για να προσφέρετε στους αγαπημένους σας μια γεύση από τη ζακυνθινή παράδοση.

Υλικά:

– Φρυγανιές: 13 άσπρες φρυγανιές (ή όσες χρειάζονται για να καλύψετε το ταψί ή το πυρέξ σας)
– Επικάλυψη: Καρύδια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ

 

Για το σιρόπι:
– 2 ποτήρια νερό
– 1 ποτήρι ζάχαρη
– 1 ξυλάκι κανέλα
– 4 γαρύφαλλα

Εκτέλεση σιροπιού: Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για ακριβώς 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει.

 

Για την πρώτη κρέμα:
– 1 λίτρο γάλα
– Μισό ποτήρι ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο γάλακτος
– 6 γεμάτες κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου Γιώτης (κλασική συσκευασία, όχι στιγμής)

 

Για τη δεύτερη κρέμα (σαντιγί):
– 2 κουτάκια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (των 330 ml το καθένα)
– 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

 

Σημείωση:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη, αν προτιμάτε μικρότερη ποσότητα σαντιγί.

Στο σερβίρισμα μπορούμε να ρίξουμε σιρόπι από βύσσινο η άλλο.
 
Επίσης αντί για κρέμα άνθος μπορούμε να βάλουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Φρυγανιά 7
Φρυγανιά 2

Βήμα 1ο

Ξεκινάμε από το ταψί και στρώνουμε μια στρώση φρυγανιές άσπρες, καλύπτουμε και τα κενά.

Προαιρετικά στρώνουμε αλουμινόχαρτο από κάτω αν το θέλουμε για δώρο ούτως ώστε να μετακινείται εύκολα.

Βήμα 2ο

Φτιάχνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε στις φρυγανιές ζεστό όχι καυτό. Πρέπει να πλέουν.

Φρυγανιά 3

Βήμα 3ο

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώνουν και φτιάχνουμε την κρέμα της πρώτης στρώσης.

Έχουμε φυλάξει 1 ποτήρι γάλα σε ένα μπολ και ρίχνουμε το άνθος και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
 
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, την ζάχαρη και το βούτυρο.
 
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε το γάλα με το άνθος.
 
Ανακατεύουμε να πήξει.
Φρυγανιά 4

Βήμα 4ο

Ρίχνουμε λίγη κανέλλα πάνω στις φρυγανιές και στρώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές.

Αφήνουμε στην άκρη μία ώρα να κρυώσει και ρίχνουμε και εδώ λίγη κανέλλα.

Φρυγανιά 5

Βήμα 5ο

Ετοιμάζουμε την σαντιγί. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη στο μίξερ να γίνει σαντιγί.

Φρυγανιά 6

Βήμα 6ο

Μετά την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα και ρίχνουμε πάνω καρύδια ή αμύγδαλα και λίγη κανέλλα.
 
Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο.
 
Καλή επιτυχία!