Γαλακτομπούρεκο

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟYΡΕΚΟ βήμα βήμα
Για μεγάλο ταψί 36-38 νούμερο.
(Μπορείτε να φτιάξετε και το μισό).
Υλικά:

2 λίτρα γάλα φρέσκο οπωσδήποτε,
150 γρμ σιμιγδάλι ψιλό και 100 γρμ. κορν φλαουρ ανακατεμένα πολύ καλά,
3 βανιλιες,
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη,
1 ποτηράκι του κρασιού χυμό πορτοκάλι,
300 γρμ βούτυρο οπωσδήποτε γάλακτος,
6 αυγά (Μπορείτε και 4),
μισό κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά φρέσκο.
Γαλακτομπούρεκο 7
σιροπι

Σιρόπι:

3 ποτήρια ζάχαρη,

3 ποτήρια νερό,

ένα ξύλο κανέλλα,

5 γαρύφαλλα,

ένα κομμάτι λεμόνι φλούδα και λίγο ξινό.

 

1. Ξεκινάμε με το σιρόπι.

Tο βράζουμε ένα τέταρτο (να μην είναι σαν νερό).

2. Aποσύρουμε να κρυώσει.

Γαλακτομπούρεκο 2

4. Βράζουμε το γάλα με τις βανιλιες, και μία κ.σ. βούτυρο.

5. Εκτός φωτιάς ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι με το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε συνεχώς.
 

6. Το βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει (να κάνει τρύπες).

Γαλακτομπούρεκο 1

7. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε στην άκρη και που και που ανακατεύουμε να μην κάνει κρούστα.

8. Στο μούλτι ή στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά μαζί, προσθέτουμε την ζάχαρη και το πορτοκάλι, χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
 
9. Μετά το ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας πολύ γρήγορα (Εκτός φωτιάς).
Γαλακτομπούρεκο 3

10. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και ξεκινάμε στρώνοντας τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας με πινέλο καλά ένα ένα.

Γαλακτομπούρεκο 4
11. Ρίχνουμε το μίγμα μέσα και πάνω πασπαλίζουμε λίγη κανέλλα (Φωτογραφία).
 

12. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα.

13. Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. 

Αυτά που προεξέχουν τα γυρίζουμε με την βοήθεια ενός μαχαιριού προς τα μέσα γύρω γύρω στο ταψί, χωρίς να τρυπήσουμε το γλυκό.
Γαλακτομπούρεκο 5

14. Το υπόλοιπο βούτυρο το ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο.

15. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα πάνω φύλλα, μετά ψεκάζουμε λίγο νερό (Για να μην γυρίσουν τα φύλλα).

16. Ψήνουμε 3/4 (τρία τέταρτα της ώρας), στους 200 βαθμούς.
 
Γαλακτομπούρεκο 6

17. Μόλις πάρει καλό χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

18. Μόλις βγει ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν το ρίχνουμε μεμιάς αλλά με κουτάλα σιγά σιγά.
 
Κόβεται κρύο… Καλη επιτυχία.