Γαλατόπιτα Αιγιάλειας

H γαλατόπιτα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο γλυκό της Τέμενης και φυσικά της Αιγειάλειας μαζί με το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο και πωλείται ακόμα και στους φούρνους σε διάφορες παραλλαγές αλλά αυτή είναι η βασική σπιτική συνταγή.

galatopita 4
galatopita 6

Υλικά:

1 λίτρο γάλα (εγώ έβαλα κατσικίσιο γιατί έτσι την έφτιαχνε η μητέρα μου),
100 γραμμάρια ζάχαρη,
160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό,
ξύσμα από 1 λεμόνι,
2 κουταλιές βούτυρο ή λάδι,
λίγο αλάτι,
λίγη κανέλα,
4 αυγά. 

galatopita 1

Σε κατσαρόλα μεσαία ρίχνω το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, και όταν αρχίζει και ζεσταίνεται το γάλα (όχι να καεί) ρίχνω τη ζάχαρη, το βούτυρο, αλάτι μισό κ.γ., τρίμμα λεμονιού, ελάχιστη κανέλα και ανακατεύω να διαλυθεί η ζάχαρη.

Μετά ρίχνω το σιμιγδάλι σιγά σιγά και ανακατεύω γρήγορα ώσπου να δέσει, δηλαδή να κάνει τρυπούλες. 

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα να μη μας κόψει.

galatopita 2

Εν τω μεταξύ έχουμε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, έχουμε βάλει το ταψί άδειο να κάψει, το πιάνουμε με γάντια, πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι και μετά με μαρίζ αδειάζουμε το υλικό. Το σιμιγδάλι στον πάτο θα μας βοηθήσει να ψήσουμε ομοιόμορφα την πίτα μας. 

Πασπαλίζουμε ελαφρά με κανέλα και ψήνουμε 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα βάλτε αλουμινόχαρτο από πάνω για να ψηθεί και μέσα και να μην καεί από πάνω. 

Στα τρία τέταρτα της ώρες σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε το ταψί για ένα τέταρτο να ακουμπάει στον πάτο του φούρνου. 

galatopita 3

Είναι σημαντικό γιατί έτσι ψήνεται και από κάτω και γίνεται πιο νόστιμη αλλά και ξεκολάει και πιο εύκολα λόγω του σιμιγδαλιού.

Αν τα αυγά είναι από τις κότες σας γίνεται κίτρινη η πίτα. Είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή συνταγή και μία πολύ καλή λύση για πρωινό για όλη την οικογένεια ειδικά αν έχετε το δικό σας γάλα. Τα παιδιά θα τρελλαθούν!