Γεμιστά

Γεμιστά βήμα βήμα. Κλασική Συνταγή. Έτσι τα φτιάχνουμε στην Τέμενη Αιγίου. Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!! 

Τα σωστά γεμιστά πρέπει να έχουν από όλα τα είδη, έστω κι αν δεν τα τρώτε όλα..

Υλικά:

Ντομάτες,

μελιτζάνες,

πιπεριές,

κολοκύθι,

πατάτες,

κολοκυθολούλουδα,

κρεμμυδι ένα μεγάλο,

3-4 σκελίδες σκόρδο,

μαϊντανό ένα μάτσο,

δυόσμο 8 φύλλα,

λάδι 

ρύζι Καρολίνα,

αλάτι και πιπέρι. 

gemista 4
gemista 2
  1. Τα πλένουμε όλα πολύ καλά, πλένουμε και τα λουλούδια κόβοντας τον ύπερο και τα τσιγγελάκια απ έξω. 
  2. Κόβουμε πάνω πάνω ένα καπάκι, ξεγουβιάζουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και το κολοκύθι και φυλάμε στην λεκάνη το εσωτερικό τους. Τις πιπεριές αφού κόψουμε το καπάκι, τις πλένουμε στην βρύση απομακρύνοντας τους σπόρους. 
  3. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο  με το μαχαίρι,  στο μουλτι ριχνουμε το κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο και τα χοντρά εσωτερικά (μελιτζάνες,κολοκύθι, καιένα κομμάτι από πιπεριά,  ντομάτες αν είναι σκληράδια).
  4. Στην λεκάνη μας ρίχνουμε και το ρύζι πάντα πλυμμένο.
  5. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο λάδι. Γεμίζουμε καλά τα κηπευτικά μας και τα βάζουμε στο ταψί. 
  6. Έχουμε καθαρίσει και κόψει μερικές πατάτες και τις βάζουμε ανάμεσα. 
  7. Τέλος ρίχνουμε λάδι (εγώ έριξα αρκετό· εμείς στην Τέμενη βάζουμε πάρα πολύ, η μάνα μου σχεδόν τα σκέπαζε!), λίγο αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο σκόρδο ανάμεσακαι τρίβω πάνω κεφαλοτύρι ή φρυγανιά τριμμένη.
  8. Προσοχή: ΝΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ. 
  9. Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 180 βαθμούς. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμα κοιτάξτε αν έχουν νερό, πρέπει να μείνει μόνο το λάδι τους. 
gemista 1
gemista 3