Γιαούρτι

Το ελληνικό αγελαδινό γιαούρτι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που παράγεται από φρέσκο γάλα αγελάδας. 

Έχει πλούσια γεύση, κρεμώδη υφή και υψηλή διατροφική αξία. Είναι πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών, που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. 

Μπορεί να αποτελέσει πλήρες πρωϊνό ή και βραδινο΄και τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες. 

Επίσης χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο εύκολα γίνεται.

Υλικά:
 
1 κιλό γάλα πλήρες αγελάδος,
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο (όχι λάιτ) χωρίς την πέτσα.
yoghurt2

Βήματα

Βήμα 1

Βράζουμε το γάλα 4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει αχνό, ανακατεύοντας.
Αφήνουμε στην άκρη και αν έχουμε θερμόμετρο θέλουμε να είναι 55 βαθμούς.
ΑΝ δεν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το δάχτυλο μας στο γάλα και μετράμε μέχρι το 10.
ΑΝ δεν αντέχουμε περιμένουμε λίγο μεχρι να αντέξουμε.

Βήμα 2

Σε μπολ ρίχνουμε 1 κουτάλα από το ζεστό μας γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τότε το ρίχνουμε το υλικό του μπολ στο γάλα μας (Εκτός φωτιάς) και ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά.

Βήμα 3

Μετά παίρνουμε την κατσαρόλα με το υλικό ή το βάζουμε σε γυάλινα μπολ ή πήλινα καλύτερα, και τα βάζουμε σε ένα μέρος χωρίς να κουνηθούν για 10 ώρες ή όλη νύχτα.
Εγώ τα βάζω σε ένα κρεβάτι, βάζω πάνω ένα μεγάλο καπάκι να τα πιάνει όλα, μετά ένα τραπεζομάντηλο και μετά μια ζεστή κουβέρτα.

Βήμα 4

Μετά παίρνουμε την κατσαρόλα με το υλικό ή το βάζουμε σε γυάλινα μπολ ή πήλινα καλύτερα, και τα βάζουμε σε ένα μέρος χωρίς να κουνηθούν για 10 ώρες ή όλη νύχτα.
Εγώ τα βάζω σε ένα κρεβάτι, βάζω πάνω ένα μεγάλο καπάκι να τα πιάνει όλα, μετά ένα τραπεζομάντηλο και μετά μια ζεστή κουβέρτα.

Γάλα φρέσκο

Αν σας δώσουν γάλα κατευθείαν από κατσίκες ή πρόβατα και δεν είναι παστεριωμένο, θα το σουρώσετε, θα το βράσετε καλά μέχρι να φουσκώσει. 
Θα ανακατεύουμε να μην πιάσει στον πάτο. 
Τότε είναι 90 βαθμούς. 
Μετά το αφήνετε να κρυώσει στους 55 βαθμούς και ακολουθούμε την πιο πάνω διαδικασία. Είναι πολύ καλύτερο το γιαούρτι και έχει και πέτσα από πάνω.

yoghurt1

Μετράω θερμοκρασία

Εδώ χρειάζεστε΄ένα καλό θερμόμετρο

yoghurt3

πέτσα

Η πέτσα σχηματίζεται σιγά σιγά και είναι δείγμα ότι το γάλα είναι πλήρες και καλής ποιότητας

yoghurt2

Πήξιμο

Εδώ βλέπουμε ότι η συνταγή πέτυχε και ότι αρχίζει να πήζει σιγά σιγά

yoghurt4

Καλή όρεξη!

Πρόκειται για μία συνταγή πολύ πιο εύκολη απ' ό,τι φαίνεται