giaourtis tragisto

Γιαούρτι στραγγιστό

Το καλύτερο που έχω φάει!!

Το γιαούρτι στραγγιστό είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι με πλούσια υφή και γεμάτη γεύση. Χαρακτηρίζεται από τη διαδικασία της απόσταξης του υγρού, προσφέροντας ένα πιο πυκνό αποτέλεσμα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και προβιοτικά, κάνοντάς το ένα υγιεινό και γευστικό σνακ. 

Η παραγωγή στο γιαούρτι στραγγιστό απαιτεί μια προσεκτική διαδικασία, καθώς ο υγρός που περιέχει το γάλα πρέπει να αφαιρεθεί με προσοχή, αφήνοντας πίσω μόνο τα στερεά συστατικά. Αυτή η διαδικασία δίνει στο γιαούρτι μια πυκνή και κρεμώδη υφή, καθώς και μια πιο έντονη γεύση.

Υλικά:
 
  • 1 κιλό γάλα πλήρες αγελάδος ή κατσικίσιο ή πρόβειο,

 

  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα του.

 

Εδώ θα σας πω με λεπτομέρειες τι έφτιαξα.

 
giaourtistragisto1
giaourtistragisto2

1. Βάζω το γάλα αγελαδος πλήρες στην φωτιά 4 λεπτά ίσα να αχνίσει. 

2. Το κατεβάζω από την φωτιά και βάζω το θερμόμετρο να είναι 50 έως 55 βαθμούς.
 
3. Αν δεν έχετε θερμόμετρο βάλτε το δάχτυλο σας και μετρήστε μέχρι το δέκα.
Αν δεν αντέχετε αφήστε να κρυώσει ελάχιστα ώσπου να αντέχετε.
Αν το γάλα σας είναι κατευθείαν από κατσίκες ή πρόβατα ή αγελάδες και δεν έχει παστεριωθεί βράστε το στους 90 βαθμούς ή ώσπου να φουσκώσει, ανακατεύοντας να μην πιάσει.
 
giaourtistragisto3
giaourtistragisto4
4. Τώρα σε μπολ ρίχνω μια κουτάλα από το ζεστό μας γάλα και το γιαούρτι, ανακατεύοντας πολύ καλά και μετά το ρίχνω στο γάλα μου και ανακατεύω (Εκτός φωτιάς εννοείται).
 

5. Το μοιράζω σε πήλινα ή γυάλινα μπολ, τα βάζω σε ένα μέρος που έχει κουβέρτα από κάτω, τα σκεπάζω όλα μαζί με ένα μεγάλο καπάκι κατσαρόλας, μετά με τραπεζομάντηλο και μετά γυρίζω την κουβέρτα και το σκεπάζω καλά.

6. Αφήνω όλη νύχτα ή 6-7 ώρες.
Μετά στο ψυγείο 3 ώρες και είναι έτοιμο το γιαούρτι αγελάδος.
 

Τώρα αν θέλω να φτιάξω στραγγιστό γιαούρτι, έχει άλλη διαδικασία.


1. Παίρνω μια λεκανίτσα.

2. Βάζω μέσα ένα στραγγιστήρι.
 
3. Στρώνω μια κατακάθαρη πετσέτα κουζίνας.

4. Aδειάζω μέσα το γιαούρτι αγελάδος που έφτιαξα.
 
5. Δένω την πετσέτα και το βάζω στο ψυγείο.
 
6. Αδειάζω το λεκανάκι γύρω στις 3 φορές, και όταν πια δεν στάζει είναι έτοιμο.
 
Ένα υπέροχο στραγγιστό γιαούρτι, χωρίς συντηρητικά που δεν έχετε ξαναφάει!!!!
 
Ό,τι ερωτήσεις δεκτές.
giaourtistragisto5