Το Γιαουρτίνι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Τέμενης και της ευρύτερης περιοχής, που έχει αγαπηθεί για την απλότητα και τη μοναδική του γεύση.
Φτιαγμένο από απλά υλικά, όπως γιαούρτι, αυγά και ζάχαρη, το Γιαουρτίνι είναι ένα γλύκισμα που αποπνέει τον αέρα της παράδοσης και της φιλοξενίας.
Συνήθως ψήνεται σε φούρνο και έχει μια ιδιαίτερη, πλούσια υφή που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κέικ και κρέμα.
Αυτό το γλυκό έχει τις ρίζες του σε παλιές συνταγές που περνούσαν από γενιά σε γενιά, αποτελώντας κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η παρασκευή του ήταν μια ευκαιρία για τις νοικοκυρές να χρησιμοποιήσουν απλά υλικά που είχαν στο σπίτι τους, δημιουργώντας ένα γλυκό που μπορούσε να συνοδεύσει κάθε οικογενειακή συγκέντρωση ή γιορτή.
Υλικά:
– 200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
– 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεμένο με το σιμιγδάλι
– 5 αυγά
– Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
– Ξύσμα από ένα λεμόνι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινο)
– 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
– 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 2 βανίλιες
– 150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
– 400 γραμμάρια γιαούρτι
– 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
– Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το Σιρόπι:
– 2 ποτήρια ζάχαρη
– 3 ποτήρια νερό
– Ένα κομμάτι λεμόνι
– Ένα ξυλάκι κανέλας
Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά.
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους καλά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο (όχι ζεστό) βούτυρο.
3. Στο χυμό του λεμονιού διαλύουμε τη σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με τις βανίλιες, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τη μαρέγκα.
4. Προσθέτουμε το μείγμα του σιμιγδαλιού με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
5. Στρώνουμε το μείγμα σε ταψάκι 20×30 και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
6. Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό.