Γκιούλμπασι

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Γκιούλμπασι, ένα φαγητό από τα παλιά.
Το έφτιαξα ακριβώς όπως το έφτιαχναν στην Τέμενη.
 
Υλικά:
Κρέας αρνί, μπούτι με το κόκαλο ή και χωρίς,
μοσχάρι κομμάτια και χοιρινό κομμάτια
(Εγώ σήμερα δεν έβαλα χοιρινό, δεν ήθελα),
τυρί,
σκόρδο,
αλάτι, πιπέρι,
ρίγανη,
πάπρικα,
gioulbasi 6
gioulbasi 1

1. Πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε. 

2. Κόβουμε 5-6 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες, τις βάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε.

gioulbasi 2
3. Με μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στο κρέας και βάζουμε μέσα το υλικό.
 
4. Επίσης βάζουμε ανάμεσα στις μερίδες του αρνιού.
 
5. Λαδώνουμε το κρέας με λίγο λαδάκι, αλατοπιπερώνουμε λίγο απ’ έξω.
 
6. Ρίχνουμε και ρίγανη (όχι πάρα πολύ), και λίγη γλυκειά πάπρικα.
gioulbasi 3
7. Μετά έχουμε στρώσει στο τραπέζι μας 3 μεγάλες λαδόκολες (Εγώ τις πήρα από ένα μπακάλικο).
 
8. Βάζουμε το κρέας στην μέση, ρίχνουμε και 4 κομμάτια σκληρό τυρί.
 
Εγώ έβαλα πεκορίνο Αμφιλοχίας (το θεωρώ από τα καλύτερα τυριά).
gioulbasi 4
9. Τυλίγουμε αρχίζοντας από τα πλαϊνά και μετά τυλίγουμε την υπόλοιπη λαδόκολλα.
 
10. Τυλίγουμε το πακέτο με την δεύτερη λαδόκολλα και μετά με την τρίτη. Στο τέλος δένουμε το πακέτο με σπάγκο (φωτογραφία).
gioulbasi 5
11. Το βάζω σε ταψί.
 
12. Έχω βάλει την σχάρα του φούρνου κάτω κάτω, ανάβω το φούρνο στο πάνω και κάτω στους 150 βαθμούς.
 
13. Αφήνω να ψηθεί για 2 ώρες και μετά ανάβω το φούρνο στους 180 βαθμούς για άλλη μιάμιση ώρα.
 
Βέβαια η ώρα έχει να κάνει με την ποσότητα των κρεάτων αλλά και με το φούρνο.
 
Για 3-4 κιλά αυτή είναι η ώρα.
 
Δεν ανοίγουμε το φούρνο καθόλου!