Γλυκό του κουταλιού κυδώνι με λεπτομέρεια βήμα-βήμα

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 4
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Λεπτομερής συνταγή βήμα βήμα
 
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό κυδώνια (έτοιμα κομμένα),
1 κιλό ζάχαρη,
μισό λεμόνι,
3 ποτήρια νερό,
λίγη αρμπαροριζα,
μερικά αμύγδαλα.
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 11

1. Καθαρίζετε τα κυδώνια από την φλούδα.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 10

2. Tα κόβετε στα 4 και βγάζετε τα σκληράδια και σπόρια (αυτό το σημείο είναι λίγο δύσκολο θέλει δύναμη και δεξιοτεχνία ή πολύ κοφτερό μαχαίρι).

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 8

3. Mετά τα κόβετε κομματάκια μικρά. Εγώ τα κόβω με τον τρόπο της φωτογραφίας, γίνονται αρκετά μικρά.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 9

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να το βάλετε σε φρυγανιά με βούτυρο ή σε πάστα Φλώρα ή σαν γλυκό του κουταλιού.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 7

4. Όταν τα κόβουμε τα ρίχνουμε σε νερό που στίψαμε ένα λεμόνι να μην μαυρίσουν.

5. Μετά στραγγίζουμε.
 
6. Όταν στραγγίξουν τα ζυγίζουμε.
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 1
7. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 3 ποτήρια νερό.
 
8. Βράζουμε για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε την ζάχαρη.
 
9. Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 25 λεπτά.
 
10. Αφήνουμε να κρυώσει.
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 6

11. Μετά ξανά στην φωτιά ώσπου να δέσει, και λίγο πριν δέσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 13

12. Το καταλαβαίνουμε ότι έδεσε γιατί αλλάζει χρώμα. Ρίχνουμε μία σταγόνα σε ποτήρι με νερό και πρέπει να πάει κάτω αν διαλυθεί πάνω δεν έδεσε και αργότερα θα μας μουχλιάσει.

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 3
13. Επίσης ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα. 
Άσπρισμα:
Τα αμύγδαλα τα βάζουμε σε μπρίκι με νερό.
Μόλις αρχίσει να βράζει τα βγάζουμε αμέσως στο σουρωτήρι.
Τα ξεφλουδιζουμε.
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι 5