Γλυκό του κουταλιού κυδώνι με λεπτομέρεια βήμα-βήμα
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Λεπτομερής συνταγή βήμα βήμα
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό κυδώνια (έτοιμα κομμένα),
1 κιλό ζάχαρη,
μισό λεμόνι,
3 ποτήρια νερό,
λίγη αρμπαροριζα,
μερικά αμύγδαλα.
1. Καθαρίζετε τα κυδώνια από την φλούδα.
2. Tα κόβετε στα 4 και βγάζετε τα σκληράδια και σπόρια (αυτό το σημείο είναι λίγο δύσκολο θέλει δύναμη και δεξιοτεχνία ή πολύ κοφτερό μαχαίρι).
3. Mετά τα κόβετε κομματάκια μικρά. Εγώ τα κόβω με τον τρόπο της φωτογραφίας, γίνονται αρκετά μικρά.
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να το βάλετε σε φρυγανιά με βούτυρο ή σε πάστα Φλώρα ή σαν γλυκό του κουταλιού.
4. Όταν τα κόβουμε τα ρίχνουμε σε νερό που στίψαμε ένα λεμόνι να μην μαυρίσουν.
5. Μετά στραγγίζουμε.
6. Όταν στραγγίξουν τα ζυγίζουμε.
7. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 3 ποτήρια νερό.
8. Βράζουμε για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε την ζάχαρη.
9. Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 25 λεπτά.
10. Αφήνουμε να κρυώσει.
11. Μετά ξανά στην φωτιά ώσπου να δέσει, και λίγο πριν δέσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα.
12. Το καταλαβαίνουμε ότι έδεσε γιατί αλλάζει χρώμα. Ρίχνουμε μία σταγόνα σε ποτήρι με νερό και πρέπει να πάει κάτω αν διαλυθεί πάνω δεν έδεσε και αργότερα θα μας μουχλιάσει.
13. Επίσης ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα.
Άσπρισμα:
Τα αμύγδαλα τα βάζουμε σε μπρίκι με νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει τα βγάζουμε αμέσως στο σουρωτήρι. Τα ξεφλουδιζουμε.