Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού.
Ελληνικό παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που τρώγεται ευχάριστα από αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν τις πατροπαράδοτες γεύσεις!!

Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό.

 

Υλικά:
30 κομμάτια μελιτζανάκια μικρά,
1 κιλό ζάχαρη,
2 ξυλάκια κανέλλα,
10 γαρύφαλλα,
3 ποτήρια νερό (μέτρια, όχι τεράστια),
μισό λεμόνι χυμό,
30 αμύγδαλα, ολόκληρα ή μισά.
Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι 3

1. Πλένουμε καλά τα μελιτζανάκια (δεν καθαρίζουμε την φλούδα).

Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι 1

2. Tα χαράζουμε σε 3 μεριές (Φωτογραφία) – όχι βαθιά – μισό πόντο.

Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι 2

3. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό 20 λεπτά.

4. Αδειάζουμε το νερό, βάζουμε κρύο, το αλλάζουμε 5 φορές για μερικές ώρες.
 
5. Μετά το ξαναβράζουμε άλλο λίγο ή ώσπου να μαλακώσει τόσο όσο να πέφτει από το πιρούνι (Όχι πολύ μαλακό).
 
6. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία της αλλαγής του νερού.
 
7. Την άλλη μέρα, θα έχει ξεπικρίσει.

8. Τότε το στραγγίζουμε πολύ καλά, στο σουρωτήρι 1 ώρα, μετά με πετσέτα. Δηλαδή δεν θέλουμε το νερό που είχε, γιατί ίσως πικρίζει.

9. Βάζουμε ένα αμύγδαλο (ασπρισμένο και καβουρντισμένο ελαφρώς).
Γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι 4

10. Μετά ένα ένα το στίβουμε ελαφρά (αν χρειάζεται), το βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη πρώτα, τα μυρωδικά και το νερό.

11. Βράζουμε 20 λεπτά και αφήνουμε μερικές ώρες.
 
12. Μετά το δένουμε κανονικά.
 
13. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.