Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΓΙΑ
ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
 
ΥΛΙΚΟ:
7-8 (αναλόγως το μέγεθος) κομμάτια = 1 κιλό ζάχαρη,
μισό λεμόνι,
1 ποτήρι νερό.
Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 5
Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 1

1. Ξύνουμε την φλούδα με τον τρίφτη ή με το εργαλείο.

Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 2
2. Το χωρίζουμε σε 5-6 λωρίδες.
Πετάμε τα ξυνά και τα χοντράδια στην άκρη.
Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 3

3. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει τόσο ώστε να πέφτει από το πηρούνι.

Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 4

4. Μετά αδειάζουμε αμέσως το νερό και ρίχνουμε άλλο κρύο.

5. Αφήνουμε 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό συνολικά 6 φορές.

7. Μετά στραγγίζουμε καλά. 

Γλυκό του κουταλιού νεράντζι 3
8. Εγώ τα στύβω ένα ένα και τα γυρίζω ρολάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, δεν ανοίγουν πολύ.
 
Άλλοι τα περνάνε σε κλωστή ρολά (βλέπε γλυκό νεράντζι πάνω)
 
9. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό.
Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 6
10. Αφήνουμε 20 λεπτά να βράσουν.

11. Την άλλη μέρα ξαναδενουμε λίγο ώσπου να δέσει.
 
12. Στο τέλος στύβουμε μισό λεμόνι.
Γλυκό του κουταλιού περγαμοντο 7
Πώς καταλαβαίνουμε ότι έδεσε:
σε ποτήρι με νερό ρίχνουμε 1 σταγόνα από το σιρόπι. 
Πρέπει να πάει στον πάτο.
Σε πιατάκι ρηχό ρίχνουμε ένα κουταλάκι σιρόπι. Φυσάμε να κρυώσει και γέρνουμε λίγο. Πρέπει να κυλάει αργά και να κάνει στην επιφάνεια του ζάρες.
Αν δεν δέσει καλά μουχλιαζει.
Επίσης μπορούμε να το κλείσουμε σε βάζα αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία! Δέχομαι και απορίες