Χαλβάς Φαρσάλων

Λέγεται και παζαριώτικος. 

Υπέροχος, μοναδικός, πανεύκολος!!!!

 

Υλικά:

1 κούπα (μεγάλη του νεσκαφέ) νισεστέ ,

1 και μισή κούπες ζάχαρη κανονική,

3 ποτήρια νερό σε κανονική θερμοκρασία,

3 κουταλιές της σούπας γεμάτες βούτυρο φρέσκο ή 6 κουταλιές της σούπας λάδι (ότι θέλετε),

100 γρμ αμύγδαλα ξεφλουδισμενα και ελαφρώς καβουρντισμενα ή αμύγδαλα φιλέ (Αυτά έβαλα εγώ),

και 4 κ.σ. ζάχαρη για την καραμέλα

και 2 κ.σ. ζάχαρη για την κρούστα από πάνω. 

χαλβας φαρσαλων 6
χαλβας φαρσαλων 1

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το νερό, την ζάχαρη και το νισεστέ. Χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.

χαλβας φαρσαλων 2

Σε κατσαρόλα βαθιά ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι στο 3, δεν ανακατεύουμε, μόλις πάρει χρώμα η καραμέλα, να είναι υγρή, ρίχνουμε μέσα το υλικό μας που έχουμε στο μπολ.

χαλβας φαρσαλων 3

ΠΡΟΣΟΧH  τώρα, μην τρομάξετε που θα δείτε την καραμέλα να γίνετε σαν τζάμια κομμάτια. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο 2 και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου όλη η καραμέλα να λιώσει και να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνουμε σταδιακά τις 3 κ.σ. βούτυρο ή το λάδι.

χαλβας φαρσαλων 4

Σιγά σιγά πήζοντας εξαφανίζεται το λάδι, συνεχίζουμε μέχρι να πήξει, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα. Όταν  είναι έτοιμο κάνει φουσκάλες και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, ίσως πιτσιλάει λίγο, γι’ αυτό βάζω βαθειά κατσαρόλα. 

Μετά στρώνουμε το υλικό μας στο ταψάκι μας (αναλόγως πόσο χοντρό το θέλουμε) με μια μαρίζ. 

 

χαλβας φαρσαλων 5

Ρίχνουμε πάνω τις 2 κ.σ. ζάχαρη και προαιρετικά αμύγδαλα φιλέ, το βάζουμε στο γκριλ της κουζίνας να κάνει κρούστα. 

Αν έχετε φλόγιστρο χρησιμοποιήστε το. 

Η νοστιμιά του δε υπάρχει!!! 

Ό,τι ερωτήσεις δεκτές.