Ή χαρόνια ή πηχιάρικα. Όπως και να τα πεις, τα αμπελοφάσουλα είναι για αυτούς που ξέρουν ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού.
Στην Τέμενη τα συγκεκριμένα τα λέμε χαρόνια και υπήρχαν από πολύ παλιά.
Έχουν μήκος από 65 έως 80 εκατοστά!!!
Τα μαζεύουμε όταν είναι τρυφερά πριν βγάλουν κλωστές.
Ρα κόβουμε σε κομμάτια γύρω στους 10 πόντους.
Τα βράζουμε για πέντε λεπτά.
Μετά βάζουμε λάδι, ξύδι, αλάτι.
Μετά όποιος θέλει προσθέτει σκόρδο ή ό,τι άλλο.
Γίνονται και κοκκινιστά γιαχνί.