imam baildi 6

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

ΜΕΛΙΤΖΆΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΊ
Ένα φαγητό πολύ παλαιό.
Το έφτιαχναν στο Βυζάντιο και μετά ήρθαν οι Τούρκοι και ο ιμαμης έφαγε αυτό το φαγητό και μπαίλντησε.
Έτσι πήρε το όνομά του.

Αυθεντική συνταγή.


Υλικά:

μελιτζάνες μέτριες ολόκληρες,

κρεμμύδι ξερό κομμένο φέτες,

σκόρδα φετουλες,

πιπεριά Φλωρίνης μικρά κομματάκια,

μαϊντανό ψιλοκομμένο,

ντομάτες κομματάκια,

αλάτι και πιπέρι,

λίγο πελτέ,

1 ξύλο κανέλλας,

5 μπαχάρια,

ελαιόλαδο.

imam baildi 5
imam baildi 2
Βήμα 1.
Κόβουμε το κοτσάνι της μελιτζάνας και τις χαράζουμε σε 2 μεριες.
imam baildi 3

Βήμα 2.

Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι 2 ώρες. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.

imam baildi 4

Βήμα 3.

Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε λίγο να μαραθούν. Επίσης μπορείτε και να τις ψήσετε λίγο στο φούρνο.

imam baildi 1

Γέμιση

Τις βγάζουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι να ασπρίσει, μετά το σκόρδο, τις πιπεριές, την ντομάτα και τέλος τον μαϊντανό, αλάτι, τον πελτέ, πιπέρι, ξυλάκι κανέλλας και μπαχάρια.

Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
 
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα κουτάλι ανοίγουμε τις χαρακιές στην μελιτζάνα και τις γεμίζουμε με το υλικό.

Όσο περισσεύει το ρίχνουμε πάνω και στο πλάι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.
 
Μια πιο μοντέρνα έκδοση είναι να ρίξουμε πάνω τυρί.

 

Είναι ένα υπέροχο φαγητό.