kagianas3

Ντομάτες με αυγά ή Καγιανάς

Ντομάτες με αυγά ή καγιανά (kaygana τούρκικη λέξη) ή στραπατσάδα (strapazzare Ιταλική λέξη). Ένα φαγητό χορταστικό όπως το έφτιαχναν στην Τέμενη από πολύ παλιά.

Οι Ντομάτες με αυγά ή Καγιανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζει φρέσκες ντομάτες με αυγά και αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργώντας ένα πλούσιο και γευστικό γεύμα.

Ο Καγιανάς αποτελεί μια παραλλαγή του πιάτου, με την προσθήκη φέτας ή γραβιέρας και τα αυγά χτυπημένα και όχι ολόκληρα.

Υλικά

Ντομάτες πολύ ώριμες ( γούρμες στα Τεμενιώτικα), αυγά φρέσκα, λάδι.
 
Αυτά έβαζαν παλιά. Τώρα κάποιοι το έχουν προχωρήσει βάζουν κρεμμύδι, πιπεριές, τυριά.
 

Εκτέλεση σε τρεις κινήσεις.

Πρώτο βήμα.

Κόβουμε τις ντομάτες στην μέση, τις πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα πολλά σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη (φωτογραφία). 

kagianas1
kagianas2

Επόμενο βήμα

Σε τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι (αναλόγως την ποσότητα), (εγώ για ένα μεγάλο τηγάνι έριξα 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι), τις τριμμένες ντομάτες ,1 κ.γ. ζάχαρη αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να ποιούν τα νερά τους και να μείνουν με το λάδι. 

Τελικό βήμα

Τότε ρίχνουμε τα αυγά (εγώ έριξα 6 από τις κότες μας) και με ξύλινη κουτάλα τα σπάμε και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
 
Μόλις ψηθούν τα αυγά είναι έτοιμα. Πάνω ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη φέτα όποιος θέλει.
kagianas4