Σοτάρουμε τα υλικά:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια, που έχουμε ξεπαγώσει και στεγνώσει με πετσέτα.
Σβήνουμε με κρασί:
Όταν τα καλαμαράκια πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλα).
Μαγειρεύουμε:
Προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να καλυφθούν τα υλικά, και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και τα κρεμμύδια.
Τελειώνουμε το φαγητό:
Προς το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, και διορθώνουμε το αλάτι.