Καλαμαράκια Στιφάδο

Ένα φανταστικό, αρωματικό φαγητό που συνδυάζει τη γλύκα των καραμελωμένων κρεμμυδιών με τη θαλασσινή νοστιμιά των καλαμαριών. Ιδανικό για ένα ιδιαίτερο γεύμα που θα γεμίσει το τραπέζι σας με γεύσεις και αρώματα!

Υλικά:

  • 500 γρ. καλαμαράκια (κατεψυγμένα ή φρέσκα, καθαρισμένα)
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 5 γαρίφαλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

  1. Σοτάρουμε τα υλικά:
    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια, που έχουμε ξεπαγώσει και στεγνώσει με πετσέτα.

  2. Σβήνουμε με κρασί:
    Όταν τα καλαμαράκια πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλα).

  3. Μαγειρεύουμε:
    Προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να καλυφθούν τα υλικά, και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και τα κρεμμύδια.

  4. Τελειώνουμε το φαγητό:
    Προς το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, και διορθώνουμε το αλάτι.


Συμβουλή:
Σερβίρετε ζεστό με φρέσκο ψωμί ή πάνω σε πουρέ πατάτας για ένα γεύμα που θα εντυπωσιάσει!