Κεφτέδες αυγοκοφτοί

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΥΓΟΚΟΦΤΟΙ. 
Τεμενιώτικο και Πελοποννησιακό φαγητό πολύ παλαιό…

 

Υλικά για τους κεφτέδες:

μισό κιλό κυμά μοσχαρίσιο,
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
ένα κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι ή ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο,
1 σφηνάκι ξύδι,
αλάτι και πιπέρι,
1 αυγό,
ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα του, βρεγμένο και στυμμένο πολύ καλά 200 γρμ.
keftedes avgokoftoi 4
keftedes avgokoftoi 1
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες μέτριους, αλευρώνουμε ελαφρά.
 

Βάζουμε στο τηγάνι μισό ποτήρι του νερού λάδι, (οι κεφτέδες συνήθως τηγανίζονται σε πολύ λάδι, εδώ δεν θέλουμε πολύ).

keftedes avgokoftoi 2

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες και από τις δύο μεριές και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με προσοχή.

Σε μπολ έχουμε ανακατέψει 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας (όχι παραπάνω) σε ενάμιση ποτήρι ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Σουρώνουμε το λαδάκι που έμεινε και το ρίχνουμε και αυτό μέσα (αν δεν έμεινε ρίξτε 1 σφηνάκι λάδι).

keftedes avgokoftoi 3
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Μετά χτυπάμε 2 αυγά, ρίχνουμε το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι και με το ζουμάκι που έχει το φαγητό μας κάνουμε το αυγολέμονο (όπως ξέρουμε).
Το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα σιγανά.
Είναι πεντανόστιμο. Έτσι ακριβώς το έφτιαχναν, πολλοί το φτιάχνουν ακόμα..