Κολοκυθάκια του Ιωνά

Το Chayote, γνωστό ως “κολοκύθι του Ιωνά” στα ελληνικά, ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών. Έχει διάφορα ονόματα παγκοσμίως, με το “chayote” που προέρχεται από τη λέξη Nahuatl “chayohtli” που χρησιμοποιούν οι Αζτέκοι.

Οι Έλληνες το ονόμασαν «κολοκύθι του Ιωνά» λόγω της συσχέτισής του με το φυτό που αναφέρεται στο βιβλίο του Ιωνά, παρέχοντας σκιά στην έρημο.

Τα κολοκυθάκια του Ιωνά μπορούν να μαγειρευτούν ή να τηγανιστούν χωρίς ξεφλούδισμα. Έχουν ήπια γεύση και σερβίρονται όπως και τα τηγανητά κολοκυθάκια με λεμόνι ή ξύδι.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πίτες με αυτό ή απλά να το προσθέσετε στο μπριάμ ή όπου αλλού χρησιμοποιείτε κολοκυθάκια.

Έχει μία ήπια γεύση και αν ψάχνετε ένα φυτό να γεμίσει τον φράχτη σας γρήγορα είναι η τέλεια λύση.

Στην Τέμενη ευδοκιμεί τρελλά και μπορείτε να το δείτε να γεμίζει τους φράχτες στην άκρη του δρόμου. Οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο και αν θέλετε να το φυτέψετε απλά αφήστε το σε μία άκρη μόνο του και σε ένα μήνα θα βγάλει από μόνο του καινούριο βλαστάρι.

kolokythakiaionas2

Τα κολοκυθάκια του Ιωνά

kolokythakiaionas4

Ο Ιωνάς ήταν στην έρημο και ο Θεός του έστειλε ένα τέτοιο κολοκυθακι, τύλιξε την καλύβα του και έζησε από αυτό.

Στην Λατινική Αμερική στηρίζει οικονομίες αφού τρώνε τις ρίζες, τα φύλλα και τον καρπό!!!

Κάθε καρπός είναι ένας σπόρος, ευδοκιμεί σαν τρελό και γεμίζει παντού… Δεν θέλει τίποτα.. 
 
Γίνεται αναρριχώμενος και φτάνει μέχρι πολλά μέτρα ύψος..
 
Στην Τέμενη έχουμε όπως ευδοκιμούν τα πάντα!!!
kolokythakiaionas1
kolokythakiaionas3

Τα κόβουμε φέτες πρώτα και καθαρίζουμε την φλούδα που έχει τα αγκαθάκια, ή το καθαρίζουμε πρώτα και μετά το κόβουμε φέτες.

Έχουν ωραία γεύση, ελαφρώς γλυκιά!!

Βουτάμε τις φέτες σε κουρκούτι (νερό και αλεύρι) και τηγανίζουμε.

kolokythakiaionas5