Το Chayote, γνωστό ως “κολοκύθι του Ιωνά” στα ελληνικά, ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών. Έχει διάφορα ονόματα παγκοσμίως, με το “chayote” που προέρχεται από τη λέξη Nahuatl “chayohtli” που χρησιμοποιούν οι Αζτέκοι.
Οι Έλληνες το ονόμασαν «κολοκύθι του Ιωνά» λόγω της συσχέτισής του με το φυτό που αναφέρεται στο βιβλίο του Ιωνά, παρέχοντας σκιά στην έρημο.
Τα κολοκυθάκια του Ιωνά μπορούν να μαγειρευτούν ή να τηγανιστούν χωρίς ξεφλούδισμα. Έχουν ήπια γεύση και σερβίρονται όπως και τα τηγανητά κολοκυθάκια με λεμόνι ή ξύδι.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πίτες με αυτό ή απλά να το προσθέσετε στο μπριάμ ή όπου αλλού χρησιμοποιείτε κολοκυθάκια.
Έχει μία ήπια γεύση και αν ψάχνετε ένα φυτό να γεμίσει τον φράχτη σας γρήγορα είναι η τέλεια λύση.
Στην Τέμενη ευδοκιμεί τρελλά και μπορείτε να το δείτε να γεμίζει τους φράχτες στην άκρη του δρόμου. Οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο και αν θέλετε να το φυτέψετε απλά αφήστε το σε μία άκρη μόνο του και σε ένα μήνα θα βγάλει από μόνο του καινούριο βλαστάρι.
Ο Ιωνάς ήταν στην έρημο και ο Θεός του έστειλε ένα τέτοιο κολοκυθακι, τύλιξε την καλύβα του και έζησε από αυτό.
Στην Λατινική Αμερική στηρίζει οικονομίες αφού τρώνε τις ρίζες, τα φύλλα και τον καρπό!!!
Τα κόβουμε φέτες πρώτα και καθαρίζουμε την φλούδα που έχει τα αγκαθάκια, ή το καθαρίζουμε πρώτα και μετά το κόβουμε φέτες.
Έχουν ωραία γεύση, ελαφρώς γλυκιά!!
Βουτάμε τις φέτες σε κουρκούτι (νερό και αλεύρι) και τηγανίζουμε.