Kόλλυβα

Κόλλυβα.
Τι συμβολίζουν;

Τα κόλλυβα τα βρίσκουμε από την αρχαία Ελλάδα έως όλες τις θρησκείες του κόσμου. Αν όχι ίδια παρόμοια και όλα για τις ψυχές.

Τα Ψυχοσάββατα είναι δύο. Ένα τη βδομάδα των Αποκρεών και ένα των Αγίων Θεοδώρων στις 12 Μαρτίου.
 
Τα κόλλυβα περιέχουν εννέα υλικά, όσα και τα τάγματα των αγγέλων.
 
1) Σιτάρι: το σύμβολο της γης συμβολίζει τις ψυχές των νεκρών
2) Ρόδι: με αυτό ο Άδης κράτησε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο. Στον Χριστιανισμό συμβολίζει την λαμπρότητα του παραδείσου
3) Ασπρισμένα αμύγδαλα συμβολίζουν τα οστά τα γεγυμνωμένα
4) Μπαχαρικά (σουσάμι, κανέλα, κολιαντρο), είναι τα αρώματα αυτού του κόσμου
5) Μαϊντανός: συμβολίζει το “εν τόπω χλοερώ”,
6) Ξηροί καρποί (αμύγδαλο, καρύδι, φουντούκι), είναι η ζωή που αναπαράγεται
7) Τριμμένη φρυγανιά ή το καβουρδισμένο αλεύρι συμβολίζει το ελαφρύ χώμα
Οι σταφίδες μαύρες και σουλτανίνες, συμβολίζουν την άμπελο, δηλαδή τον Χριστό.
9) Ζάχαρη: που συμβολίζει τον γλυκό παράδεισο..
kolyva 5
kolyva 1
Η λέξη κόλλυβα προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη κόλυββος που σημαίνει μικρός κόκκος δημητριακών και αργότερα το πιο μικρό νόμισμα.
Στην Τέμενη τα κόλλυβα τα λέμε “σπερνά”.


ΥΛΙΚΑ:
1) σιτάρι αποφλοιωμένο,
2) ρόδι,
3) ζάχαρη άχνη,
4) μυρωδικά (κανέλλα,σουσάμι, κολιανδρο),
5) φρυγανιά τριμμένη
6) αμύγδαλα ασπρισμένα
7) μαϊντανό ψιλοκομμένο
8) ξηροί καρποί ( καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια) σταφίδες μαύρες και σουλτανίνες.
9) ζάχαρη για μετά
kolyva 1
1. Σε νερό βράζουμε 300 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο, πλυμμένο μέχρι να βράσει δηλαδή να σκάσει και να τρώγεται.
 
2. Πριν το σβήσουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι, Ίσως χρειαστεί μιά ώρα, ίσως μισή.
 
Άλλες φορές το μουλιάζουμε από το βράδυ αλλά το πακέτο έγραφε όχι μούλιασμα.
 
3. Μετά το βάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιών, το πλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει μισή ώρα.
 
4. Μετά στρώνουμε μια πετσέτα προσώπου στον πάγκο και πάνω της μια πετσέτα κουζίνας βαμβακερή.
 
5. Εκεί απλώνουμε το σιτάρι μας το σκεπάζουμε με ένα λεπτό πανί η τούλι μην πέσει τίποτα και το αφήνουμε για 4 ώρες.
 
6. Εν τω μεταξύ σε τηγανάκι αντικολητικο (χωρίς λάδι), ρίχνουμε 50 γραμμάρια σουσάμι και το καβουρδίζουμε λίγο, μη μαυρίσει.
 
7. Το ρίχνουμε στο μούλτι μαζί με μισό κ.γ. σπόρους κολιανδρου και το τρίβουμε ή το κοπανάμε στο γουδί.
 
8. Βράζουμε σε μπρίκι με νερό 50 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά για 3-4 λεπτά.
kolyva 3
9. Μετά τα ξεφλουδιζουμε και στο τηγανάκι τα καβουρδίζουμε λίγο ίσα να φύγει η υγρασία.
 
10. Κρατάμε μερικά για στολισμό και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε.
 
11. Χοντροκόβουμε στο μούλτι 100 γραμμάρια καρυδόψυχα.
 
12. Ετοιμάζουμε το ρόδι (εγώ είχα δικά μου, γιατί αυτά που πουλάνε έχουν κάτι σκληράδια).
 
13. Πλένουμε τον μαϊντανό, τον στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το ψιλοκόβουμε.
 
14. Ετοιμάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, αν δεν εχουμε τρίβουμε φρυγανιές στο μούλτι.
 
14. Σε λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά όλα εκτός από την φρυγανιά και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
kolyva 4
16. Μετά τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πατάμε λίγο με χαρτί αντικολητικό.
 
17. Μετά ριχνουμε μια στρώση φρυγανιά τριμμένη και την παταμε πάλι με το χαρτί.
 
18. Μερικοί αντί για φρυγανιά καβουρδίζουν αλεύρι.
 
19. Μετά ζάχαρη άχνη και πάλι την πατάμε με το χαρτί.
 
20. Μετά στολίζουμε όπως θέλουμε με αμύγδαλα η ρόδια η κουφετάκια κ.λ.π
 
Οπωσδήποτε όμως κάνουμε σταυρό.
 
Μετά τα μοιράζουμε αφού τα ανακατέψουμε έξω από την εκκλησία ή στους γείτονες.
 
Αποθηκεύστε την συνταγή, δεν θα την βρείτε έτσι με λεπτομέρειες.