Χοιρινό κότσι στο φούρνο

Για το Χοιρινό κότσι στο φούρνο θα χρειαστείτε ένα κομμάτι χοιρινό από μπούτι (λίγο πάνω από το κότσι) 3-4 κιλά.
Με κόκκαλο ή χωρίς. Εγώ διάλεξα με κόκκαλο.
 
Tο χαράζω ελαφρά μόνο στο λίπος και αλατοπιπερώνω γύρω γύρω ελαφρά (φωτογραφία), βάζω 10 σκελίδες σκόρδο κομμένες μικρά κομματάκια σε ένα πιάτο με πιπέρι και γλυκιά πάπρικα και αλάτι.

Ανακατεύουμε και με μαχαίρι κάνουμε τρύπες γύρω γύρω και χώνουμε μέσα λίγο από αυτό το υλικό.
 
Μετά κόβουμε πατάτες κυδωνάτες ή μικρές (baby), ολόκληρες.
 
Στίβουμε δύο-τρία λεμόνια και ένα πορτοκάλι,
λίγη μουστάρδα,
αλάτι και πιπέρι,
πάπρικα γλυκιά,
λίγο λάδι (διότι θα βγάλει το χοιρινό).

Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στις πατάτες, και πάνω στο κρέας.

Μετά ρίχνουμε σε ένα πιάτο μουστάρδα πικάντικη,
δύο κ.σ. μέλι και αλείφουμε το κρέας γύρω γύρω και κυρίως επάνω.
 
Βάζω και φουντίτσες από δεντρολίβανο (3), ρίγανη ξερή (4) φουντίτσες (όχι τριμμένη) ή φρέσκια αν έχετε.
kotsi 2
kotsi 3
Θέλει πολλές ώρες ψήσιμο στους 150 βαθμούς.
 
Δηλαδή και έξι ώρες, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Όταν είναι έτοιμο ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα ή ώσπου να έχει χρώμα (φωτογραφία).

Τα Χριστούγεννα το πήγα στο φούρνο του χωριού άλλες φορές το φτιάχνω στο σπίτι.

Μετά το κόβω λεπτές φέτες (όχι σαν φιλέτο, πιο χοντρές 2-3 πόντους).

Γίνεται υπέροχο!