Κουλουράκια πασχαλινά

Αυτή είναι η λεπτομερής συνταγή για τα κουλουράκια Πασχαλινά που φτιάχνουμε κάθε Πάσχα στην Τέμενη Αιγιάλειας και που αλλιώς λέγονται και αυγοκούλουρα. 

Η πατροπαράδοτη συνταγή για κουλουράκια του Πάσχα έτσι ακριβώς όπως την έμαθα από τη μητέρα μου για κουλουράκια που γίνονται αφράτα και μυρωδάτα. 

Μένουνε φρέσκα για πάρα πολλές βδομάδες χωρίς να χαλάνε.

 

ΥΛΙΚΑ:

Ενάμιση κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 

μισό κιλό ζάχαρη, 

4 βανιλίνες, 

ενάμιση φακελάκι μπαίκιν, 

ενάμιση χαρτάκι αμμωνία (45) γρμ, 

μισό ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο χλιαρό, 

9 αυγά (6 στο κιλό αλεύρι), 

250 γρμ βούτυρο γάλακτος οπωσδήποτε.

koulourakia pasxa 5
koulourakia pasxa 3

Μην φοβάστε τα αυγά, η αμμωνία εξουδετερώνει την μυρωδιά. Ότι ερωτήσεις δεκτές. Καλή επιτυχία, Καλό Πάσχα.

Στην Τέμενη φτιάχνουμε και το κουλούρι του Χριστού, το βάζουμε στα εικονίσματα και το ανανεώνουμε  κάθε χρόνο, πετώντας το παλιό στην θάλασσα. 

koulourakia pasxa 4
koulourakia pasxa 6

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα πολύ καλά, αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε και τους κρόκους καλά αφήνουμε στην άκρη. 

Σε λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το οποίο είναι λιωμένο (Όχι ζεστό), πολύ καλά (εγώ με μίξερ χειρός). 

Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη χτυπώντας, μετά τις βανίλιες, τους κρόκους, την μαρέγκα, την αμμωνία λιωμένη στο χλιαρό γάλα, το οποίο κρατάτε πάνω από την λεκάνη, γιατί φουσκώνει και χύνεται. 

Τέλος το μπαίκιν που έχετε ανακατέψει στο μισό αλεύρι. 

Ρίχνουμε το αλεύρι το υπόλοιπο με προσοχή, ίσως δεν το πάρει όλο και μείνει λίγο. 

Ανακατεύουμε στην αρχή με το μίξερ, μετά όμως με το χέρι. 

Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακιά να πλάθεται. 

Αφήνουμε οπωσδήποτε 2-3 ώρες σκεπασμένο. 

koulourakia pasxa 1

Πλάθουμε μικρά κουλουράκια γιατί φουσκώνουν πάρα πολύ (δοκιμάστε ένα ταψί πρώτα), φτιάξτε διάφορα σχέδια. 

Αν θέλουμε χτυπάμε ένα αυγό και με πινέλο τα αλοίφουμε.

koulourakia pasxa 7

Λαδώνουμε πολύ ελαφρά τα ταψιά ή βάζουμε αντικολητικό χαρτί. Ψήνουμε ακριβώς 20 λεπτά στο πάνω και κάτω, 190 βαθμούς, παλιά κουζίνα ή ώσπου να πάρουν ένα πυρόξανθο χρώμα. Αν τα αυγά σας είναι χωριάτικα θα γίνουν κίτρινα. Για όσους δεν ξέρουν γίνονται πεντανόστιμα.