κριθαροκούλουρα 7

Κριθαροκούλουρα ή ντάκοι

Τα κριθαροκούλουρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά σνακ της ελληνικής κουζίνας. 

Φτιαγμένα με αλεύρι κριθαριού και λίγο αλεύρι σιταριού, προσφέρουν μια τραγανή υφή και γεμάτη γεύση. 

Η παρασκευή τους είναι απλή: το αλεύρι κριθαριού αναμειγνύεται με προζύμι, νερό, λίγο λάδι, και αλάτι. 

Αφού ζυμωθεί καλά η ζύμη, πλάθουμε μικρά κουλούρια, τα οποία αφήνουμε να φουσκώσουν και στη συνέχεια τα ψήνουμε μέχρι να αποκτήσουν αυτό το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα. 

Τα κριθαροκούλουρα είναι ιδανικά για να τα απολαύσετε μόνα τους, με τυρί ή βουτώντας τα σε ελαιόλαδο.

 

Θα χρειαστείτε: 

400 γρμ αλεύρι κρίθινο,

200 γρμ αλεύρι ολικής άλεσης,

200 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

100 γρμ λάδι,

1 κ.γ. αλάτι,

1 κ.γ. ζάχαρη,

2 χαρτάκια ξηρή μαγιά.

κριθαροκούλουρα 1

Βήμα 1ο

Σε λεκανίτσα ρίχνουμε μία χουφτίτσα από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τις μαγιές, την ζάχαρη και μισό ποτήρι νερό χλιαρό (Όχι ζεστό). Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε κάπου ζεστά μισή ώρα ή ώσπου να κάνει φουσκαλίτσες (φωτογραφία).

κριθαροκούλουρα 2

Βήμα 2ο

Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα άλευρα και το αλάτι. Κάνουμε λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το υλικό της μαγιάς, το λάδι, νερό χλιαρό γύρω στα 3/4 του ποτηριού ή όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακιά να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και να πλάθεται.

Αφήνουμε σκεπασμένη κάπου ζεστά, για 2 ώρες ή ώσπου να διπλασιαστεί.

κριθαροκούλουρα 3

Βήμα 3ο

Μετά ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και πλάθουμε κορδόνια χοντρά, χαράζουμε στην μέση (όχι μέχρι κάτω), γυρίζουμε και φτιάχνουμε κουλούρι, ώστε η χαρακιά να είναι στο πλάι (φωτογραφία).

κριθαροκούλουρα 4

Βήμα 4ο

Βάζουμε αντικολητικο χαρτί στο ταψί μας, και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3/4 στο πάνω και κάτω ή στον αέρα άν έχετε.

Βήμα 5ο

 Μετά αφήνουμε για λίγο, να μην κρυώσουν εντελώς αλλά να είναι χλιαρά. Τότε τα κόβουμε στην μέση, κάνουμε δηλαδή μία χαρακιά με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι.

κριθαροκούλουρα 6

Βήμα 6ο

Βάζουμε πάλι στο ταψί με το μέσα μέρος προς τα πάνω και ξαναβαζουμε στον φούρνο στους 120 βαθμούς για 1 ώρα να φρυγανιστούν. Τέλεια, μοσχοβολάνε…
 
Μπορούμε να βάλουμε πάνω τους λάδι, φέτα, ρίγανη, ντομάτα