Λαχανοντολμάδες

Ντολμάδες με λάχανο αυγολέμονο ή σαρμάδες.
 
 
Υλικά:
Τρία τέταρτα 3/4 κιμά μοσχαρίσιο,
ένα μικρό λάχανο,
ενάμισι ποτηράκι του κρασιού ρύζι Καρολίνα πλυμμένο,
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
ένα μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι,
αλάτι και πιπέρι,
λάδι μισό ποτήρι νερού ή όσο θέλετε.
lahanodolmades 7
lahanodolmades 8
Ξεκινάμε από το λάχανο:
κόβουμε από κάτω τα σκληράδια σαν λακουβίτσα, και: ή το βάζουμε ολόκληρο σε νερό που βράζει για 3-4, λεπτά, ή αν είναι μεγάλο βγάζουμε όσα φύλλα θέλουμε και τα ζεματίζουμε στο νερό που βράζει.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τα υλικά μας και ετοιμάζουμε τα φύλλα, κάθε φύλλο βγάζει δύο ντολμάδες.

Το κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε τα σκληράδια.

Βάζουμε το υλικό πλασμένο μακρουλό, μεγέθους ό,τι θέλουμε και τυλίγουμε βάζοντας τα πλαϊνά μέσα.

Εν τω μεταξύ ό,τι φύλλα χάλασαν ή και τα σκληράδια, τα στρώνουμε σαν βάση στην κατσαρόλα και πάνω τους στρώνουμε τους ντολμάδες σειρές, συνήθως δύο ή και τρεις.

Ρίχνουμε λάδι και δυο ποτήρια νερό, μετά ίσως χρειαστεί και άλλο, πάνω βάζουμε ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν από τον βρασμό.
Μόλις βράσουν, αφήνουμε να έχει και λίγο ζουμί, φτιάχνουμε το αυγολέμονο με τρία αυγά ή δύο.

Χτυπάω καλά τα αυγά μαζί, ρίχνω λεμόνι μπόλικο, μια κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι και συνεχίζω ρίχνοντας λίγο λίγο το ζουμί.
 
Μετά βγάζω με προσοχή το πιάτο και ρίχνω μέσα το αυγολέμονο αφήνοντας να πάρει μια βράση. 
lahanodolmades 5
lahanodolmades 6