Λουκουμάδες

Έθιμο του Αγίου Ανδρέα. 

Λουκουμάδες και τηγανίτες.

Η παράδοση λέει ότι όταν ο Ιησούς και οι μαθητές του πήγαν στο σπίτι του Αγίου Ανδρέα του λέει η γυναίκα του Aγ. Ανδρέα δεν έχουμε φαγητό μόνο αλεύρι, λάδι και μέλι και της είπε ανακάτεψε το αλεύρι με νερό, τηγάνισέ το και βάλε μέλι. Έτσι έφαγαν όλοι. Έτσι κάθε χρόνο όλοι έφτιαχναν λουκουμάδες, συμπίπτει και με το πρώτο λάδι που βγαίνει. Έλεγαν μάλιστα ότι αν δεν έφτιαχνες θα σου τρυπούσε το τηγάνι γι’ αυτό τον έλεγαν και τρυποτηγανά!! 

Φτιάξτε λοιπόν λουκουμάδες με την κλασική εύκολη πατροπαράδοτη κλασσική συνταγή. 

Παλιά ρίχναμε πετιμέζι από πάνω και η μαγιά δεν ήταν φακελάκια, ήταν προζύμι που φυλάγαμε για το ψωμί… 

Καλή επιτυχία!! 

Φτιάξτε τες μόνοι σας, είναι εύκολοι!!

Λουκουμάδες 4
Λουκουμάδες 3

Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1 κ.γ. κοφτό αλάτι,

1 κ.σ.ζάχαρη, 

1 φακελάκι μαγιά ξερή, 

ενάμιση ποτήρι νερό χλιαρό.

Λουκουμάδες 2
Λουκουμάδες 1

1. Σε λεκανίτσα ρίχνω το αλάτι, την ζάχαρη και τη μαγιά, μια χούφτα από το αλεύρι και 1 ποτήρι χλιαρό νερό (όχι ζεστό γιατί καίει τη μαγιά). 

2. Ανακατεύω καλά να γίνει ένας χυλός νερουλός. Αφήνω κάπου ζεστά καμιά ώρα ή ώσπου να κάνει φουσκάλες.

3. Μετά σε λεκάνη ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγω λακουβίτσα στην μέση, ρίχνω το υλικό της μαγιάς και νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει ένας χυλός όχι σφιχτός ούτε νερουλος. Παίρνει ενάμιση ποτήρι περίπου. 

4. Σκεπάζουμε ζεστά και αφήνουμε 1 ώρα οπωσδήποτε. Όταν είναι έτοιμο, να έχει φουσκώσει (Φωτογραφία),

5. Σε κατσαρόλι ρίχνουμε λάδι (εγώ βάζω ελαιόλαδο, δεν χρησιμοποιώ πουθενά σπορέλαια αλλά άλλοι τα προτιμούνε για τους λουκουμάδες). Αφήνουμε να κάψει, όχι πάρα πολύ, ΜΗΝ  βγάλει μαύρο καπνό.

6. Με το αριστερό μας χέρι παίρνουμε από το μίγμα μια χούφτα χυλό, στο δεξί μας χέρι έχουμε ένα κουτάλι της σούπας και “κόβουμε“ το μίγμα που βγαίνει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα και το ρίχνουμε στο λάδι. 

7. Με τρυπητή κουτάλα τους γυρίζουμε μέσα στο κατσαρόλι ώσπου να πάρουν ένα πυρόξανθο χρώμα. Δίπλα έχω ένα ποτήρι νερό και βουτάω το κουτάλι που και που. 

8. Βάζουμε τους έτοιμους λουκουμάδες σε χαρτί κουζίνας και όταν είναι όλοι έτοιμοι του βάζουμε στην πιατέλα, ρίχνουμε πάνω μέλι και καρύδια χοντροκομμένα.