makaronopita 7

Μακαρονόπιτα

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ κλασσική, 
την έφτιαχναν της Τυρινής στην Τέμενη.
 
Υλικά για Φύλλο:
 
δύο ποτήρια αλεύρι Γ.ο.χ,
ένα σφηνάκι ξύδι,
ένα σφηνάκι λάδι,
αλάτι μισό κ.γ,
νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη να πλάθεται, να ξεκολλάει από το τοίχωμα της λεκάνης.
 
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί οπωσδήποτε 1 ώρα.
makaronopita 6
makaronopita 8
Υλικά για γέμιση:

Μισό κιλό μακαρόνια νούμερο 5,
400 γρμ φέτα,
150 γρμ μυζήθρα ξερή (εναλλακτικά κεφαλογραβιέρα),
δύο ποτήρια γάλα φρέσκο (Όχι τεράστια ποτήρια, αλλά καφενείου),
πιπέρι,
6-8 αυγά,
4 φύλλα δικα μας ή αγοραστά,
βούτυρο 100 γρμ ή λαδι.
makaronopita 1

Βράζουμε τα μακαρόνια αλλά να κρατάνε λίγο.

makaronopita 2
Σουρώνουμε, ρίχνουμε το βούτυρο κομματάκια, όχι ζεστό, ή το λάδι (Δεν ζεματάμε τα μακαρόνια).
 
makaronopita 3
Μετά ρίχνουμε την φέτα σπασμένη με τα χέρια, την μυζήθρα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα μαζί καλά, το πιπέρι και το γάλα και ανακατεύουμε.
 
makaronopita 4
Έχουμε στρώσει τα δύο φύλλα, ρίχνουμε το υλικό μέσα συνεχίζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδωνουμε και ψεκαζουμε λίγο νερό. Χαράζουμε πολύ ελαφρά τα πάνω φύλλα.
makaronopita 5
Έχουμε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε 1 ώρα σχεδόν.
 
makaronopita 9

ΜΥΣΤΙΚΟ: ένα τέταρτο πριν την βγάλουμε την κατεβάζουμε να ακουμπήσει στον πάτο του φούρνου, μην φοβάστε δεν καίγεται.

Ξυπόλυτη μακαρονόπιτα

γίνεται ακριβώς έτσι αλλά χωρίς φύλλο. Επίσης πασπαλίζουμε το ταψί κάτω με τριμμένη φρυγανιά και πάνω πάνω τρίβουμε τυρί κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας.