1. Καθαρίζουμε τα μήλα από τις φλούδες και τα σκληράδια, τα κόβουμε κομματάκια 2-3 πόντους αν θέλουμε να έχουν μέσα και λίγο κομματάκια.
2. Άν όχι τα τρίβουμε στο μούλτι αλλά όχι τελείως λιωμένα αλλά να έχει κομματάκια.
3. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη 3-5 ώρες.
4. Θα δούμε ότι έβγαλαν νερό.
5. Τότε τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα με την κανέλα και την φλούδα του λεμονιού (4-5 πόντους).
6. Ανακατεύουμε, αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο, ΔΕΝ απομακρυνόμαστε.
7. Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.
8. Όταν κρυώσει τα βάζουμε πάλι στην φωτιά, ανακατεύουμε ώσπου να δέσει.
9. Στίβουμε και μισό λεμόνι μέσα.
10. Περιμένετε να πήξει πολύ όταν κρυώσει λίγο θα το καταλάβετε.
Αν θέλετε να την βάλετε σε βάζα για καιρό, αποστειρώστε τα βάζα ως εξής:
α. Πλένουμε τα βάζα καλά, τα στραγγίζουμε λίγο, δεν τα σκουπιζουμε, σε ταψί στρώνουμε πετσέτα και τα βάζουμε μπρούμυτα (Φωτογραφία).
β. Τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για μισή ώρα.
γ. Πιάνουμε με πετσέτα το ζεστό βάζο και ρίχνουμε την χλιαρή μαρμελάδα, γεμίζουμε 1 πόντο κάτω από το καπάκι.
δ. Σφίγγουμε όσο δυνατά μπορούμε το καπάκι και τα βάζουμε μπρούμυτα χωρίς να τα μετακινησουμε για 24 ώρες.
Διατηρείται και 2 χρόνια.