Μεγάλη Παρασκευή

Μεγάλη Παρασκευή
ο Χριστός στο καρφί.

megali paraskevi

Σήμερα μαύρος ουρανός 

σήμερα μαύρη μέρα, 

σήμερα όλοι θλίβονται 

και τα βουνά λυπούνται….. 

Έτσι ξεκινούσαν του Χριστού τα Πάθη, που τα παιδιά στην Τέμενη έλεγαν από σπίτι σε σπίτι  κρατώντας την εικόνα του Εσταυρωμένου τυλιγμένη σε άσπρο κέντημα..

Ακόμα θυμάμαι τις γριές που έκλαιγαν όταν μας άκουγαν…τι αγνός κόσμος ένοιωθαν…

Σήμερα η Αποκαθήλωση όπου ο παππάς βγάζει το σώμα του Χριστού από το σταυρό, το τυλίγει σε άσπρο σεντόνι και τον βάζει στον Επιτάφιο. 

Σήμερα και οι συγκλονιστικοί ύμνοι ο θρήνος της Παναγίας, τα Εγκώμια. 

Ω γλυκύ μου έαρ, 

γλυκύτατον μου τέκνο…

αι γενεέ πάσαι  ύμνουν την ταφή σου..

Η ζωή εν τάφω κατετέθεις Χριστέ 

Σήμερα και η περιφορά του επιταφίου στους δρόμους της Τεμενης που ευωδιάζουν από τις ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές…

Τον συνοδεύουν οι μυροφόρες, κορίτσια με άσπρους χιτώνες και ξεπλεκα μαλλιά. Όλα τα σπίτια έχουν ανάψει θυμίαμα και τα φώτα και οι πόρτες ανοιχτές… όλο το χωριό ξοπίσω με αναμμένα κεριά ψαλλοντας τα Εγκώμια…. 

Και στην επιστροφή το συγκλονιστικό άρατε πύλας ίνα εισέλθει  ο βασιλεύς της δόξης και μετά όλοι περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο…

Τα παλιά τα Χρόνια στην Τέμενη δεν έβαζαν κατσαρόλα αλλά η μητέρα μου έφτιαχνε από την προηγούμενη φακές με ξύδι… 

Δεν πήγαιναν στα χωράφια, δεν έπιαναν καρφιά, δεν έσφαζαν, δεν λούζονταν.. έλεγαν ότι αν λουστεις πρέπει να λούζεσαι κάθε χρόνο αλλιώς θα έχεις πονοκεφάλους!!! 

Πρόλαβα την εποχή που κάποιες γυναίκες φοραγαν μαύρα σήμερα και άλλες έπιναν ξύδι.. υπήρχε μια θλίψη, δεν άκουγαν μουσική, δεν γελούσαν… ζούσαν τον πόνο της Παναγίας…

Σήμερα πηγαίνουμε στους τάφους των προγόνων μας και κάνουμε τρισάγιο.. 

Στην φωτογραφία μου είναι η εικόνα της Αποκαθήλωσης που βρίσκεται στον Αηγιωργη στην Τέμενη. 

Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλους..

Καθαρίζουμε το κολοκύθι από τα σπόρια, ίνες και εξωτερική φλούδα. Το κόβουμε κυβάκια. Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε να ασπρίσει, ρίχνουμε το κολοκύθι, ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι, ένα μπολ παγωτού χυλοπίτες.