Μεγάλο Σάββατο

Καλημέρα σε όλο τον κόσμο από την όμορφη μας Τέμενη.. 

Μεγάλο Σάββατο Μεγάλη μέρα.. 

Το πρωί στην εκκλησία ψάλλεται η πρώτη Ανάσταση, στην λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ο παπάς λέει το Ανάστα ο Θεός.. και με καλάθια με βάγια βγαίνει και τα σκορπίζει στον κόσμο.. ενώ όλοι χτυπάνε τα καθίσματα για να ξορκίσουν το κακό και τον θάνατο..

Λένε ότι όλοι πρέπει να έχουμε πάνω μας ένα τέτοιο φύλλο  μας προφυλάσσει από το κακό.. εγώ το έχω πάντα στο πορτοφόλι μου.. 

Στην Τέμενη παλιά τέτοια μέρα δεν έτρωγαν λάδι. Το μοναδικό Σάββατο του χρόνου που είναι νηστεία. Επίσης έβαφαν αυγά όσοι δεν πρόλαβαν. 

Το πρωί εσφαζαν τα κατσίκια ή τα αρνιά. Στην Τέμενη δεν είχαν πρόβατα αλλά κάθε σπίτι είχε 1-2 κατσίκες οπότε έσφαζαν κατσίκια..

Στο σπίτι μας ερχόταν ο παππούς μου ο Βασίλης Κανακάρης  μας έσφαζε το αρνί και έπαιρνε για αμοιβή το τομάρι του. Εμείς τα παιδιά παρακολουθουσαμε όλα αυτά !! και ορκιζομαστε ότι δεν θα φάμε μιας και το είχαμε μεγαλώσει αλλά μετά το ξεχνουσαμε… 

Η μητέρα μας έπαιρνε την συκωταριά και τις πατσές για να φτιάξει την μαγειρίτσα. 

Το κατσίκι το τυλιγαν σε ένα σεντόνι και το κρεμούσαν ψηλά στο τσιγκέλι.. 

Το βράδυ στην Ανάσταση όλη η οικογένεια με τα καλά της και στην τσέπη ένα αυγό και ένα κουλούρι που το τσουγκριζαμε μετά στο προαύλιο της εκκλησίας.. 

Ο πατέρας κρατούσε τις λαμπάδες κίτρινες από μελισσοκέρι, πήγαινε πρώτα και άναβε μια λαμπάδα στον Χριστό στο μανουάλι δεξιά δίπλα στην Ωραία Πύλη, τις άλλες μας τις μοίραζε όταν έλεγε ο παπάς το Δευτε λάβετε φως.. Τότε γινόταν μια μικρή μάχη ποιος θα πάρει πρώτος το φως.. Όλο το χωριό μάθαινε ποιος ήταν.. 

Τότε βγαίναμε έξω όπου στην εξέδρα ήταν ο παπάς και οι ψάλτες και μόλις έλεγε το Χριστός Ανέστη έπεφταν τόσα πολλά βαρελότα στα γύρω χωράφια όπου σχηματίζονταν τεράστιοι κρατήρες, σείονταν η γη.. έσπαζαν τζάμια από τα γύρω σπίτια και μερικές φορές και της εκκλησίας.. πολλοί κουφαθηκαν.. ήταν φοβερό. Ευτυχώς μετά από χρόνια απαγορεύτηκαν και τα βεγκαλικά είναι καλύτερα.. 

Μετά πηγαίναμε σπίτι όπου μας περίμενε μια τεράστια κατσαρόλα με μαγειρίτσα πεντανόστιμη. Η καλή μας ή μητέρα έριχνε μέσα και ρύζι για να χορτάσουν όλοι..Εννέα άτομα γύρω από το τραπέζι όλο γέλια, φιλιά, χαρά, ομορφιά.. 

Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλους..

megalo savato
aigiorgis