Μελομακάρονα βήμα-βήμα

Μελομακάρονα πολύ καλά με λεπτομέρεια.
Τα υλικά είναι ακριβώς για 80 κομμάτια.
μελομακαρονα 8
μελομακαρονα 7
ΥΛΙΚΑ:
2 ποτήρια νερού λάδι,
1 ποτήρι νερού ζάχαρη και λίγο παρακάτω,
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι ανάμεικτο με μανταρίνι (3/4 πορτοκάλι 1/4 μανταρίνι),
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι (να τρίβετε το πορτοκαλί, όχι και το άσπρο διότι πικρίζει),
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 κ.γ. μπαίκιν,
1 κ.γ. σόδα,
1 κ.γ. κανέλλα,
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,
1 κιλό και 200 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

ΣΙΡΟΠΙ: 
ενάμιση ποτήρι ζάχαρη,
μισό ποτήρι μέλι,
2 και μισό ποτήρια νερό.
 
μελομακαρονα 1
1. Στο μούλτι ρίχνουμε το λάδι και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.
 
2. Μετά το αδειάζουμε στην λεκάνη μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει.
 
3. Μετά στον χυμό ρίχνουμε την σόδα και ανακατεύουμε με κουταλάκι, προσοχή να είναι το ποτήρι πάνω στην λεκάνη διότι φουσκώνει πολύ, το κονιάκ, το ξύσμα, τα μυρωδικά, και τέλος το αλεύρι.
μελομακαρονα 2
Προσοχή: Η ζύμη δεν θέλει πολύ ζύμωμα διότι σφίγγει (κορδάρει έλεγε ένας ζαχαροπλάστης όταν ήμουν μικρή και δούλευα σε ζαχαροπλαστείο), ίσα να ανακατευτούν τα υλικά, να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακιά, να πλάθεται, να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.

4. Αφήνουμε μισή ώρα και πλάθουμε χωρίς να παιδεύουμε την ζύμη στενομακρα ή και στρογγυλά, τα πιέζουμε ελαφρά στον τρίφτη να κάνουν σχεδιάκια (Φωτογραφία).
μελομακαρονα 3

ΠΡΟΣΟΧΗ μην λαδωνετε τα ταψιά διότι θα καούν από κάτω, μην φοβάστε δεν κολλάνε διότι βγάζουν λάδι.

μελομακαρονα 9
5. Ψήνουμε 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
μελομακαρονα 4
6. Βράζουμε 5 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι και ξαφρίζουμε αν βγάλει αφρούς.
 
7. Ρίχνουμε μέσα ένα ξυλάκι κανέλα, μία μύτη κ.γ.γαρυφαλο τριμμένο και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
 
8. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
μελομακαρονα 5

9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χλιαρό σιρόπι λίγα λίγα τα μελομακάρονα (να μην είναι και τελείως παγωμένα ούτε ζεστά). 

10. Εγώ έχω ένα στραγγιστήρι (Φωτογραφία) και τα βάζω εκεί να στραγγίζουνε.

μελομακαρονα 7
ΠΡΟΣΟΧΗ:
τα αφήνουμε στο σιρόπι μόνο μισό λεπτό.
Αν δείτε ότι δεν αποροφάνε μέχρι μέσα αφήστε τα λίγο ακόμα.
μελομακαρονα 10
11. Όταν στραγγίξουν τα μεταφέρω σε δίσκους να κρυώσουν πολύ καλά.
 
11. Ρίχνω από πάνω χοντροσπασμένο καρύδι και μέλι.
μελομακαρονα 11
12. Αν θέλω μερικά τα βουτάω στην σοκολάτα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχουν. Την συνταγή την έχω από το 1967. Καλές γιορτές σε όλους!!!