Μοσχαράκι Στιφάδο

Στιφάδο μοσχαράκι, κλασικό Κυριακάτικο φαγητό.

Είναι τέλειο κατάλληλο και για επίσημο τραπέζι.

Το γράφω αναλυτικά για τις νέες κοπέλες.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό και κάτι μοσχάρι (εγώ πήρα στρογγυλό) κομμένο μικρά κομμάτια,
2 κιλά περίπου κρεμμυδάκια μικρά,
3 σκελίδες σκόρδο,
3 φύλλα δάφνης,
5 μπαχάρια,
5 γαρύφαλλα,
1 ξυλάκι κανέλας,
1 σφηνάκι ξύδι,
μισό ποτήρι του νερού κρασί (εγώ έβαλα κόκκινο),
μισό ποτήρι λάδι,
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
4 ντομάτες τριμένες στο μούλτι,
1 κ.σ. αλεύρι,
1 κ.γ. γεματο ζάχαρη,
αλάτι και πιπέρι.
stifado 5
stifado 3
Σε τηγάνι ρίχνω τα κομμάτια από το κρέας να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές.

Το λάδι μην το αφήσετε στην αρχή να κάψει.

Ρίχνω λίγα λίγα τα κομμάτια (κάτω φωτογραφία).

Μετακομίζω τα έτοιμα κομμάτια στην κατσαρόλα.

Ρίχνω στο τηγάνι τα κρεμμύδια τα ανακατεύω λίγο.

Μετά πασπαλιζω με την ζάχαρη και μετά ρίχνω τα σκόρδα.

Με αυτόν τον τρόπο δεν διαλύονται τα κρεμμύδια.

Αδειάζω το τηγάνι με τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα με το κρέας (από την αρχή).

Σβήνω με το κρασί και ρίχνω μισό ποτήρι νερό.

Αφήνω να βράσει μισή ώρα.

Μετά ρίχνω ντομάτα, πελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό, κανέλλα, μπαχάρια, γαρύφαλλα, πιπέρι και αφήνω να βράσουν.

Μόλις κοντεύει να βράσει ρίχνω το αλάτι, ξύδι, δάφνες.

Όταν είναι έτοιμο έχει μείνει και με το λάδι του, σε πιάτο ρίχνω νερό μισό ποτήρι (από την βρύση), 1 κ..σ. αλεύρι (φωτογραφία), ανακατεύω πολύ καλά, να μην έχει κομπάκια, και το ρίχνω στο φαγητό κουνώντας προσεκτικά την κατσαρόλα.
stifado 1
stifado 2
stifado 4