Μουσακάς βήμα βήμα

ΜΟΥΣΑΚΑΣ βήμα βήμα.
Η συνταγή είναι για μεγάλο ταψί 40 νούμερο.
 
 
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμά ανάμικτο (μοσχάρι και χοιρινό),
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι,
λάδι μισό ποτήρι νερού ή και πιο λίγο,
ντομάτες 3-4 στο μούλτι,
1 κ.σ. κοφτή πελτέ,
αλάτι και πιπέρι,
ελάχιστο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 
Για αρωματικά φτιάχνω ένα σακουλάκι από τούλι και βάζω:
5 μπαχάρια,
1 ξύλο κανέλλα,
5 γαρύφαλλα
(στο τέλος θα το πετάξουμε)
mousakas 5
bechamel
ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
Ενάμιση λίτρο γάλα απαραιτήτως φρέσκο,
200 γρμ. φυτίνη,
8 κουταλιές σούπας γεμάτες (περίπου) (Εγώ βάζω φαρίνα),
τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1.κ.γ.ζάχαρη,
αλάτι, πιπέρι (Αν έχετε άσπρο πιπέρι του πάει καλύτερα),
2 αυγά.
 
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί (όχι να κάψει).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Αν πιεί όλο το αλεύρι είναι εντάξει, αν είναι πολύ ρευστό ρίξτε λίγο αλεύρι ακόμα.
Ρίχνουμε το μισό γάλα (το οποίο είναι χλιαρό) ανακατεύοντας γρήγορα.
Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στην φωτιά (όχι δυνατά, κάπου στην μεση).
Συνεχίζουμε με το γάλα μέχρι να πήξει.
Αν είναι πάρα πολύ πηχτή ρίξτε λίγο γάλα ακόμα.
Αν δεν έχετε άλλο γάλα ρίξτε λίγο νερό).
Ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο, μισό κ.γ. ζάχαρη και τα αυγά χτυπημένα ανακατεύοντας γρήγορα και τέλος 1/4 κούπας τυρί τριμμένο.
mousakas 1
Την προηγούμενη ημέρα το βράδυ έχουμε τηγανίσει 4-5, ή και παραπάνω μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες,
3-4 πατάτες (φωτογραφία), και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν το λάδι τους.
kimas
Ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τον κιμά, και μετά ντομάτες κ.λ.π.
Νερό όχι θα βγάλουν οι ντομάτες.
Εναλλακτικά αντί για τομάτες και πελτέ ρίχνουμε ένα κουτάκι πουμαρώ.
Μόλις πιεί το νερό και μείνει με το λάδι κατεβάζουμε από τη φωτιά.
mousakas 3
Φτιάχνω τη μπεσαμέλ και όταν είναι έτοιμη ρίχνω μια γεμάτη κουτάλα στον κιμά και τριμμένο τυρί 1/2 κούπα και ανακατεύουμε.
mousakas 3
Στο ταψί ρίχνουμε κάτω τριμμένη φρυγανιά (Δύο μικρές φρυγανιές στο μούλτι), και ξεκινάμε να στρώνουμε πρώτα τις πατάτες τις οποίες τις βάζουμε όλες στην βάση.
Ρίχνουμε πάνω τους τριμμένο τυρί (εγώ ριχνω πεκορίνο).
Συνεχίζουμε με τις μισές μελιτζάνες και πάνω τους τυρί.
Μετά στρώνουμε τον κιμά (να προσέξουμε να μην έχει πολλά λάδια ή υγρά),
και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
mousakas 6
 
Ακολουθεί η μπεσαμέλ και πάνω της τρίβουμε τυρί.
Ψήνουμε 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μία ώρα.