Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα τραγανά, φανταστικά!!

ΥΛΙΚΑ:

1 ποτήρι του νερού μούστο (έτοιμο κομμένο),
(εναλλακτικά μισό ποτήρι πετιμέζι και μισό ποτήρι νερό ανακατεμένα καλά),
1 ποτήρι ζάχαρη,
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (εναλλακτικά 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι καλής ποιότητας χωρίς ζάχαρη),
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ,
2 κ.γ. κανέλα τριμμένη,
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,
1 κ.γ. πολύ γεμάτη κακάο,
2 κ.γ.σόδα,
2 κ.γ.αμμωνία,
λίγο αλατάκι,
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Μουστοκούλουρα 1
Μουστοκούλουρα
1. Χτυπάμε πολύ καλά το λάδι στο μούλτι (ή στο μίξερ).
 
2. Tο μεταφέρουμε σε λεκάνη, συνεχίζουμε ανακατεύοντας με την ζάχαρη, ρίχνουμε το μισό χυμό που μέσα έχουμε ρίξει την σόδα (με προσοχή γιατί χύνεται), το άλλο μισό χυμό που μέσα έχουμε ρίξει την αμμωνία, τα μυρωδικά, το κονιάκ, λίγο αλάτι.
 
3. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.
Να γίνει μια ζύμη μαλακιά ίσα να πλάθεται. Μην το ζυμώνετε πολύ δυνατά, ίσα να ανακατευτουν τα υλικά.
 
Μυστικό: αν ζυμώνουμε πολύ δυνατά τις ζύμες των κουλουριων γενικά, γίνονται σκληρά.
 
4. Αφήνουμε σκεπασμένη μια ώρα.
 
5. Μετά πλάθουμε κουλουράκια ότι θέλουμε.
 
Προσοχή διότι φουσκώνουν πολύ.
 
Δοκιμάστε πρώτα ένα ταψάκι.
 
Αν θέλουμε τα ρίχνουμε σε σουσάμι.
 
6. Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας ή βάλτε αντικολητικο χαρτί καλύτερα.
 
7. Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
 
Αποθηκεύστε την, είναι καλή.