Σπιτικός μούστος

ΜΟΥΣΤΟΣ.
Φτιαξτε το δικό σας μούστο από τα δικά σας σταφύλια!
 
Το καλοκαίρι στη λαϊκή μπορείτε να βρείτε πολύ φτηνά σταφύλια ή αν είστε τυχεροί και έχετε ένα δικό σας περιβολάκι τότε ξέρετε πόσο γενναιόδωρη είναι η φύση και πόσα τσαμπιά βγαίνουν από μόλις μία ρίζα.
 
Εδώ θα σας δείξω ένα πολύ εύκολο τρόπο με ένα μικρό μούλτι σπιτικό να φτιάξετε το δικό σας μούστο και να τον διατηρήσετε μέχρι να τον χρειαστείτe.
 
Επίσης να ξέρετε ο μούστος ο αρχικός δεν μεταφέρεται πολύ μακριά κλειστός (ας πούμε από το χωριό στην Αθήνα) διότι εκρήγνυται.
 
Αποθηκεύστε την συνταγή, μπορεί κάποτε να σας χρειαστεί. 
 
 
 
μούστος
σπτικος μουστος 1

1. Πλένω τις ρώγες από τα σταφύλια μου (όλα τα σταφύλια γίνονται), εγώ έβαλα διάφορα.

σπτικος μουστος 2

2. Λίγες λίγες τις βάζω στο μούλτι

σπτικος μουστος 3

3. Εκεί σπάω τις ρώγες (όχι λιώμα).

σπτικος μουστος 4
4. Μεταφέρω το σπασμένο υλικό στο σουρωτήρι των μακαρονιών.
 
Από κάτω του έχω βάλει μία μεγάλη λεκάνη.
σπτικος μουστος 5

5, Με το χέρι μας γυρίζουμε το υλικό στο σουρωτήρι ώσπου να βγει όλο το ζουμί και να μείνουν οι φλούδες και τα κουκούτσια.

σπτικος μουστος 6
6. Το βάζω στην κατσαρόλα αφού το σουρώσω σε σουρωτήρι κανονικό.
 
7. Βράζω 10 λεπτά, ξαφρίζω.
σπτικος μουστος 7
8. Αποσύρω από την φωτιά και βάζω μέσα ένα πανάκι με καθαρή στάχτη, 1 κουταλιά της σούπας.
Αφήνω 5 ώρες.
 

9. Πετάω το πανί με την στάχτη και βράζω σε μέτρια φωτιά ώσπου να μείνει το μισό.

Η στάχτη να είναι καθαρή, δηλαδή όχι από κάρβουνα, όχι από ψησταριά με λίπη. Μπορείτε σε ασφαλές σημείο να κάψετε λίγα ξυλαράκια. Εγώ την δένω σε ένα πανάκι και την ρίχνω μέσα.

 
10. Ξαφρίζω λίγο.
 
11. Δοκιμάζω να δω αν είναι γλυκό.
 
12. Αφήνω να κρυώσει και μετά σουρώνω σε σουρωτήρι που έχω βάλει μέσα ένα πανάκι, μετά το πετάω.
 
13. Τώρα είναι έτοιμος ο μούστος μου “κομμένος”.
 
Μπορώ να φτιάξω μουσταλευριά και μουστοκούλουρα.
 
14. Το βάζουμε σε μπουκάλια και διατηρείται 1 χρόνο στο ψυγείο, απλή ψύξη.
 
Αν θέλουμε να φτιάξουμε πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει ένα σιρόπι με μέτρια πυκνότητα, κοκκινωπό.