Μπουγάτσα Τέμενης

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ!! ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΑ!!!

Η γεύση της με πήγε πολλά χρόνια πίσω. 

Την έφτιαχναν στην Τέμενη στις νηστείες και την σερβίρουμε με άχνη και κανέλλα.

 

 

Υλικά:

3 ποτήρια του νερού αλεύρι σταρένιο (ή για όλες τις χρήσεις),
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
1 ποτήρι ζάχαρη,
1 φλυτζανάκι μικρό του καφέ αλυσίβα,
2 κ.γ. κοφτά κανέλλα,
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,
1 ποτηράκι κρασί (ή ούζο),
1 κ.γ γεμάτο σόδα,
1 κ.γ. μπαίκιν πάουντερ,
1/4 του κ.γ. αλάτι,
μισό ποτήρι νερό. 

mpougatsa temeni 8
mpougatsa temeni 1

1. Χτυπάμε καλά το λάδι και προσθέτουμε την ζάχαρη (Εγώ τα χτύπησα στο μούλτι).

2. Αφήνουμε στην άκρη. 

mpougatsa temeni 3

3. Σε λεκάνη έχουμε ρίξει το αλεύρι, μέσα το μπαίκιν, σόδα, αλάτι, ανακατεύουμε.

4. Ρίχνουμε το μίγμα με το λάδι και την ζάχαρη, την αλυσίβα, το κρασί, το νερό, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. 

mpougatsa temeni 2

Αλυσίβα:

παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας στάχτη, την ρίχνουμε σε ένα μπρίκι με νερό, ανακατεύουμε, βράζουμε λίγο 

Αφήνουμε να κρυώσει και να κατασταλάξει τελείως. 

Μετά σουρώνουμε το πάνω πάνω σε σουρωτήρι που έχουμε μέσα χαρτοπετσέτα.

mpougatsa temeni 4

5. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακιά. 

mpougatsa temeni 5

6. Λαδώνουμε το ταψί μας 30 νούμερο ξέβαθο, και ρίχνουμε μέσα την ζύμη και την στρώνουμε με τα χέρια. 

mpougatsa temeni 6

7. Με ένα πηρουνι την κεντάω, όπως έλεγαν παλιά. Δηλαδή κάνουμε σχέδια (για να μην φουσκώσει). 

mpougatsa temeni 9

8. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς.

9. Στην μισή ώρα αν πάρει χρώμα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. 

10. Ψήνω τρία τέταρτα, σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα άλλο ένα τέταρτο. 

Σερβίρουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Καλή σας επιτυχία!