Ντομάτες λιαστές

Νόστιμο συνοδευτικό σε σαλάτες αλλά και για προσθήκη σε σάλτσες διαφόρων ειδών.

 
Ντομάτες λιαστές 4
Ντομάτες λιαστές 1

Παίρνουμε ντομάτες μικρές ή τοματίνια ή πομοντόρο, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε στην μέση. 

Εγώ δεν βγάζω τους σπόρους διότι ο Ιπποκράτης έλεγε ότι αν θέλετε να έχετε υγιές έντερο να τρώτε τα φρούτα με τους σπόρους και τις φλούδες.

Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι (όχι πολύ), και τις βάζουμε στον ήλιο για 3-4 ή 5 ημέρες ανάλογα. Σκεπάζουμε με τούλι. Πρέπει να μην ξεραθούν τελείως αλλά να είναι εύκαμπτες. 

Μετά τινάζουμε το πολύ αλάτι, τις βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, ρίχνουμε μέσα ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη, ένα κλαδάκι βασιλικό, μια σκελίδα σκόρδο. 

Επίσης μπορούμε να βάλουμε δεντρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι. 

Τα γεμίζουμε με ελαιόλαδο και διατηρούνται και ένα χρόνο.

 Όταν αδειάσει το λάδι είναι αρωματικό και κατάλληλο για σαλάτες αλλά και για μαγειρική (μη βάλτε πολύ όμως γιατί είναι πολύ βαρύ).

Ντομάτες λιαστές 3