Παξιμαδάκια γλυκάνισου με στέβια

παξιμαδια γλυκανισου στεβια 4

Τα παξιμάδια κάποτε ήταν απαραίτητο συνοδευτικό του καφέ, δεκατιανό αλλά και απογευματινό σνακ. Αν είναι χειροποίητο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και εάν η ζάχαρη αντικατασταθεί με στέβια κάνει και για διαβητικούς.

 

Υλικά:

3 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 

Εγώ έβαλα 2 ποτήρια για όλες τις χρήσεις και ένα κίτρινο,

3/4 του νεροπότηρου ελαιόλαδο,

Στέβια 20 γρμ. (να ξέρετε 100 γρμ ζάχαρη =10 γρμ στεβια σκόνη σε γενικές γραμμές αλλά καλύτερα να κοιτάξετε τη συσκευασία γιατί οι αναλογίες αλλάζουν). Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε την στέβια με ζάχαρη ή μέλι,

μία μύτη του κουταλιού αλάτι,

χυμό από δύο πορτοκάλια μέτρια, και το ξύσμα από το ένα,

1 χαρτάκι μπαίκιν,

1 κ.γ. σόδα,

2 βανίλιες,

2 κουταλιές της σούπας γεμάτες γλυκάνισο. 

παξιμαδια γλυκανισου στεβια 1

1. Ρίχνουμε σε λεκάνη το αλεύρι, αλάτι, μπαίκιν, σόδα και ανακατεύουμε λίγο με το χέρι ή με κουτάλια. 

2. Χτυπάμε το λάδι στο μούλτι πολύ καλά να ανοίξει το χρώμα του και ρίχνουμε και τη ζάχαρη. 

3. Μετά τα ρίχνουμε όπως είναι στο μπωλ με το αλεύρι, μετά ρίχνουμε το πορτοκάλι και τέλος το ξύσμα. 

4. Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί μέχρι γίνει μια ζύμη μάλλον σφιχτή. 

παξιμαδια γλυκανισου στεβια 2

5. Αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου. 

6. Μετά πλάθουμε δύο φρατζολάκια, και με το μαχαίρι τα κόβουμε πάνω πάνω, ίσα να μας διευκολύνει μετά στο κόψιμο. 

7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

8. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Με καλό μαχαίρι κόβουμε με προσοχή και βάζουμε σε ταψί (φωτογραφίες). 

παξιμαδια γλυκανισου στεβια 3

9. Ψήνουμε στους 120 βαθμούς για μισή ώρα.

Δεν θέλουμε να ψηθούν αλλά ίσα να στεγνώσουν. 

Είναι φανταστικά, κάνουν και για διαβητικούς ή για δίαιτα. Επίσης γίνονται και με αλεύρι ολικής άλεσης. 

Αυτά τα παξιμάδια τα έφτιαχναν παλιά στην Τέμενη με την διαφορά ότι δεν έβαζαν γλυκάνισο και στάβια, αλλά πρόσθεταν ούζο.

Από πάνω μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε σουσάμι άσπρο ή μαύρο ή παπαρουνόσπορο.