Παξιμάδια

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!!!
Φτιάξτε μόνες σας χοντρά παξιμάδια φανταστικά και εύκολα!!!
Είναι πολύ ωραία!!!!!! Μπορείτε να τα φτιάξετε με αλεύρι μόνο ολικής άλεσης ή μόνο για όλες τις χρήσεις.

 

Υλικά:
2 ποτήρια του νερού αλεύρι ολικής άλεσης,
2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 χαρτάκια ξηρή μαγιά,
1 κ.γ. γεμάτο αλάτι,
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,
1 κ.σ. ζάχαρη,
300 γρμ νερό χλιαρό.
paximadia 10
paximadia 1
paximadia 3
paximadia 2
Σε μπολ βάζουμε μισό ποτήρι νερό χλιαρό, όχι ζεστό, και διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη.
Ρίχνουμε και μια χούφτα αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όταν κάνει φουσκάλες είναι έτοιμο.
paximadia 4
Σε λεκάνη βάζουμε τα άλευρα αφού τα έχουμε ανακατέψει καλά, έχουμε ρίξει μέσα και το αλάτι.
Κάνουμε ένα λακο και ρίχνουμε μέσα το υλικό της μαγιάς και το λάδι.
Ανακατεύουμε σιγά σιγά να ομογενοποιηθουν να γίνουν ένα ζυμάρι, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Το νερό ίσως το πάρει όλο ή να μείνει λίγο.
Το ζυμώνουμε αρκετά με τα χέρια μας, κάνουμε μια μπάλα, το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και μετά με κουβέρτα.
paximadia 5
Αφήνουμε μια ώρα σκεπασμένο να γίνει αφράτο.
Μετά το βάζουμε στον πάγκο μας και το ζυμώνουμε πέντε λεπτά.
Έχουμε ένα ταψί λαδωμένο ελαφρώς και αλευρωμένο αρκετά.
Φτιάχνουμε δύο φρατζόλες (φωτογραφίες).
Με μαχαίρι τις κόβουμε μέχρι κάτω αλλά όχι τελείως.
Μετά βάζουμε το ταψί μας πάλι σε ζεστό μέρος σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσουν.
 
paximadia 6
paximadia 7
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς βάζουμε το ταψί μας για 40 λεπτά.
Μετά το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Όταν κρυώσουν, κόβουμε με τα χέρια τα παξιμάδια και τα βάζουμε σε ταψιά, χωρίς να τα λαδώσουμε.
Στο φούρνο πάλι στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά ή ώσπου να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
Καλή όρεξη!
 
paximadia 8
paximadia 9