Πετιμέζι

ΠΕΤΙΜΕΖΙ. ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟ!!!
ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ
Φτιάξτε το μόνοι σας.
Έχει φασαρία αλλά αξίζει. 
πετιμεζι 4
πετιμεζι 1
ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ:

1. Βάζουμε τον μούστο στη φωτιά να βράσει 10 λεπτά (5-6 κιλά) και ξαφρίζουμε. 

2. Μετά βάζουμε σε ένα πανάκι μια κουταλιά της σούπας γεματη στάχτη από ξύλα, όχι κάρβουνα από ψησταριά που έχει λίπη, και σβήνουμε την φωτιά, αφήνουμε 5-6 ώρες να κρυώσει.

3. Τότε πετάμε το πανάκι με την στάχτη και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω από 10 ώρες.
 
4. Μετά σουρώνουμε σε πετσέτα. 
 
5. Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε τον “κομμένο “μούστο να βράσει ώσπου να γλυκάνει (δοκιμάζουμε) να μην είναι ξυνός αλλά ούτε και πολύ γλυκός. Υπολογίστε από τον αρχικό μούστο να μείνει ο μισός. 

Μέχρι εδώ μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Διατηρείται στο ψυγείο ένα χρόνο.
ΠΕΤΙΜΕΖΙ:
Συνεχίζουμε μετά το σούρωμα να βράζουμε τον μούστο μέχρι να γίνει ένα σιρόπι κοκκινωπό με μέτρια πυκνότητα, όχι πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό. Υπολογίστε από τον “κομμένο “πλέον μούστο να μείνει ο μισός.
Διατηρείται σε γυάλινα μπουκάλια εκτός ψυγείου για χρόνια.
πετιμεζι 2
πετιμεζι 3
Αν έχετε δικά σας σταφύλια φτιάξτε μόνοι σας μούστο:
 
πλένουμε και βγάζουμε τις ρόγες από τα σταφύλια. 
 
Στο σουρωτήρι των μακαρονιών στίβουμε τις ρόγες.
 
Γυρίζουμε το μίγμα γύρω γύρω ώσπου να μείνουν τα κουκούτσια και οι φλούδες. 
 
Μετά ακολουθείται η πιο πάνω διαδικασία.
 
ΜΗΝ βάζετε τα σταφύλια στο μούλτι ή αποχυμωτη διότι θα έχουν μέσα φλούδες και κουκούτσια.
 
Ότι ερωτήσεις δεκτές.