Τα πράσα και τα μυστικά τους

Από τον κήπο στο τραπέζι. 

Τα πράσα και τα μυστικά τους.

Ο λαχανόκηπός μας, μας βοηθάει στην καθημερινή επιλογή των συνταγών μας. 

Ξέρετε ότι τα πράσα δεν τα ξεριζώνουν αλλά τα κόβουμε ίσια στην γη (φωτογραφία) και μετά γίνονται πάλι και 3 και 4 φορές; 

Το ίδιο και τα κρεμμύδια τα φρέσκα. 

Αυτό σημαίνει ότι με ένα-δύο τετραγωνικά φυτεμένα πράσα εξασφαλίζετε την ετήσια κατανάλωση πράσων, κάτι το οποίο σε βάθος χρόνου σας συμφέρει γιατί ο κόπος να τα φυτέψετε θα είναι μόνο μία φορά ενώ η συγκομιδή θα είναι πολλαπλή. 

Εάν αγοράζετε πράσα μπορείτε να κόψετε το πράσο από τη ρίζα και να αφήσετε ένα-δύο πόντος ύψος και να το φυτέψετε σε μία μικρή γλάστρα εάν δεν έχετε κήπο. 

Τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια.

πράσα 1
πράσα 4

Tρώγονται μόνο τα λευκά και ανοιχτά πράσινα μέρη.

Αν και τα πιο σκούρα πράσινα μέρη έχουν πλούσια γεύση και μπορούν είτε να μαγειρευτούν περισσότερο για να χρησιμοποιηθούν σε σούπες.

Θέλουν καλό καθάρισμα μιας και μικρά σαλιγκάρια ή και άλλα έντομα συνήθως κρύβονται στα φύλλα τους.

Εδώ έκοψα για άλλη μια φορά τα πράσα μου, τα έπλυνα, τα στράγγισα και μετά τα έβαλα στα πολυμπάγκ πατώντας με τα χέρια μου να φύγει ο πολύς αέρας (για να μην πιάσουν επίπαγο), και τα έβαλα στον καταψύκτη. 

Θα φάμε αρκετές πρασόπιτες, πρασόρυζο αλλά και θα μπουν σε πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν κρεμμύδι. 

Κάνουν τη συνταγή πιο νόστιμη όταν προστίθενται στα κρεμμύδια. 

Τα πράσα μεγαλώνουν πολύ εύκολα και όπως όλα τα λαχανικά θέλουν ήλιο και πολύ  νερό. 

Εάν είναι να ενισχύσετε το χώμα προτιμήστε οργανικά υπολείμματα ή και ζωικά, κατά προτίμηση από κότες ή κατσίκια.

πράσα 3