Πρασόπιτα

Υλικά για το φύλλο:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(εγώ εδώ έβαλα και μια χούφτα καλαμποκαλευρο),
ένα ποτήρι του κρασιού λάδι,
ένα σφηνάκι ξύδι,
ένα κ.γ. κοφτό αλάτι,
νερό 2 ποτήρια χλιαρό ή όσο πάρει
prasopitta 3
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια.
Πρέπει να γίνει μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης, ούτε μαλακιά ούτε σκληρή.
Αφήνουμε σκεπασμένη 2 ώρες (σημαντικό).
prasopitta 2

Γέμιση:

  • Κόβουμε 4 πράσα ροδέλες 1-2 πόντους, 
  • ένα ματσάκι άνηθο,
  • ένα ματσάκι κρεμμυδάκια  φρέσκα ψιλοκομμένα (5-6),
  • φέτα 250γρ.,
  • γιαούρτι ένα μικρό κεσεδάκι ό,τι θέλουμε,
  • πιπέρι αρκετό,
  • αλάτι ελάχιστο (αναλόγως την φέτα),
  • ρύζι ένα σφηνάκι,
  • λάδι ένα ποτηράκι του κρασιού.
  1. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να πιούνε τα νερά τους
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε άνηθο, ρύζι, φέτα, γιαούρτι.
  4. Ανακατεύουμε.
  5. Στρώνουμε ένα μεγάλο φύλλο κατά προτίμηση σε ειδικό ταψί για πίτες.
  6. Μετά λίγο λάδι, μετά ένα φύλλο ίσα με το ταψί.
  7. Μετά την γέμιση.
  8. Μετά πάλι ένα φύλλο ίσα με το ταψί, λάδι λίγο και τέλος ένα μεγάλο φύλλο να προεξέχει 5 πόντους από το ταψί (όπως και το πρώτο).
  9. Πιάνουμε τα δύο φύλλα το πρώτο και το τελευταίο και τα ενώνουμε ελαφρά.
  10. Λαδωνουμε καλά την επιφάνεια.
  11. Σουσάμι από πάνω προαιρετικά στο τέλος.
  12. Ψήσιμο 45 λεπτά στους 180 βαθμούς πάνω κάτω και στο τέλος δέκα λεπτά να ακουμπάει στην πλάκα του φούρνου.

Μυστικό:

Οι πίτες είναι έτοιμες όταν τις πιάνετε και κουνιούνται, δηλαδή έχουν ξεκολλήσει από το ταψί.

prasopitta 1
prasopitta 4
prasopitta 5
prasopitta 6