Το προζύμι με κλωνάρι από τον βασιλικό που παίρνουμε από την Εκκλησία κάθε χρόνο του Σταυρού είναι μια παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την παρασκευή ψωμιού με πλούσια γεύση και άρωμα.
Ο βασιλικός του Σταυρού, ευλογημένος κατά την ημέρα της εορτής του Τιμίου Σταυρού, προσθέτει μια μοναδική πνευματική και αρωματική διάσταση στο προζύμι.
Η διαδικασία ξεκινάει με το ανακάτεμα αλευριού και νερού, μαζί με τα φύλλα του βασιλικού, που αφήνονται να ζυμωθούν φυσικά με τους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος.
Μετά από μερικές μέρες φροντίδας και αναμονής, το προζύμι είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού με απαράμιλλη γεύση και συμβολική σημασία.
Σε μπολ βάζουμε μισό ποτήρι νερό και μια χούφτα αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνει ένας αραιός χυλός.
Βάζουμε πάνω δύο κλαδάκια σε σχήμα σταυρού από αυτόν που φέραμε από την εκκλησία.
Τον πλένω λίγο πρώτα και τον στεγνώνω με πετσέτα.
Σκεπάζω με μεμβράνη αλλά όχι ερμητικά, να παίρνει λίγο αέρα.
Βάζω στο ψυγείο.
Την δεύτερη μέρα συμπληρώνω λίγο αλεύρι και λίγο νερό. Το ίδιο και την τρίτη ημέρα.
Την τέταρτη μέρα έχει φουσκώσει μέχρι πάνω.
Τώρα είναι έτοιμο να φτιάξω ψωμί.