Ψωμί Πολύσπορο

Ψωμάκι Πολύσπορο. Ένα ψωμάκι αλλιώτικο από τα άλλα.
Τα υλικά είναι ακριβώς για δύο φρατζολάκια όπως τα βλέπετε.

 

Υλικά:

1 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 ποτήρι του νερού καλαμποκάλευρο,
ένα ποτηράκι του κρασιού σπόρους
(Μου τους έδωσε η κόρη μου και είναι ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, σουσάμι…..)
1 κ.γ. κοφτή αλάτι,
ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι,
1 κ.γ. ζάχαρη,
1 φακελάκι μαγιά,
ένα ποτήρι νερό χλιαρό (όχι ζεστό).
psomi polisporo 3
psomi polisporo 1
Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι, ζάχαρη, λάδι, σπόρους.
Στο ποτήρι με το νερό ρίχνουμε την μαγιά ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, θα γίνει μια μαλακιά ζύμη που ζυμώνεται.
Αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος δύο ώρες ή ώσπου να διπλασιαστεί.
Τότε την ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει και πλάθουμε δύο φρατζολακια ή ένα.

Τα βάζουμε σε ταψί πολύ ελαφρά λαδωμένο.
Με μαχαίρι χαράζω ελαφρά (αλλιώς θα σκάσει στο πλάι).
Τα αφήνουμε πάλι σκεπασμένα να φουσκώσουν.

Εγώ το “παραβιάζω” αυτό δηλαδή:
τα βάζω στον φούρνο ανάβω το φούρνο μου στους 30 βαθμούς για μισή ώρα ή ώσπου να φουσκώσει καλά.
Μετά ανάβω το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για τρία τέταρτα.
 
Η συνταγή είναι δικιά μου θέλοντας να αξιοποιήσω τα υλικά, και πέτυχε.
Μετά έβγαλα και ελίτσες και “προσφάισα “, όπως έλεγαν παλιά το κολατσιό.
psomi polisporo 2
psomi polisporo 4