Ροδοζάχαρη

Αν είναι μία συνταγή για γλυκό του κουταλιού που χαρακτηρίζει την Αιγιάλεια αυτή είναι η Ροδοζάχαρη. Λέγεται και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Δείτε πώς φτιάχνεται!

Υλικά:
300 γραμμάρια ροδοπέταλα από μαγιάτικα τριαντάφυλλα
ή οποιαδήποτε τριαντάφυλλα του Μαΐου αρκεί να μυρίζουν,
600 γραμμάρια ζάχαρη,
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη,
μισό κουταλάκι του γλυκού ξινό (citric acid),
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι,
2 ποτήρια νερό
Ροδοζάχαρη 5
Ροδοζάχαρη 1
1. Καθαρίζουμε τα τριαντάφυλλα από τα πέταλα.
Εγώ έβαλα κάτι μικρούλια ροζ και μεγάλα κόκκινα και ροζ που μυρίζουν πολύ.
Ροδοζάχαρη 2
Τα μεγάλα πέταλα τα έκοψα με τα χέρια μου σε μικρά κομμάτια.

2. Τα ζυγίζουμε.

Ροδοζάχαρη 3
3. Μετά τα πλένουμε πολύ καλά.

 

4. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι.

Ροδοζάχαρη 4
5. Μόλις στραγγίσουν αρκετά τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
 
6. Ρίχνουμε την ζάχαρη και με το χέρι μας το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά απαλά.
 
7.  Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο όλη νύχτα.
 
8. Το πρωί έχουν βγάλει λίγα υγρά.
 
9. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά.
 
10. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό.
 
11. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την γλυκόζη.
 
12. Αφήνουμε μισή ώρα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.
 
13. Ρίχνουμε και το ξυνό.
 
14. Αφήνουμε στην άκρη και μολις κρυώσει ξαναδένουμε ένα τέταρτο η ώσπου να δέσει.
 
15. Στο τέλος ριχνουμε το λεμόνι.
 
16. Αν δέσει από την αρχή μην το βάλετε πάλι στην φωτιά.
 
17. Το βάζουμε σε καθαρά βάζα που έχουμε βάλει στον φούρνο στους 100 βαθμούς για μισή ώρα.
 
18. Τα γυρίζουμε ανάποδα.
 
Τρώγεται σκέτη η στο παγωτό ή στο γιαούρτι.