Σαραγλί 10

Σαραγλί

Με καρύδι ή καρύδα

Σαραγλί πανεύκολο, νόστιμο.
Αυτή η συνταγή είναι για το κλασσικό σαραγλί, με καρύδι.
 
Υλικά:
Μισό κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά,
300 γρμ καρύδια χοντροκομμένα στο μούλτι,
2 μικρές φρυγανιές τριμμένες στο μούλτι,
1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη,
1 κ.γ. κοφτή γαρύφαλλο τριμμένο,

200 γρμ βούτυρο φρέσκο ή λάδι (αν νηστεύετε).

Σιρόπι: 
Δυόμισι ποτήρια ζάχαρη, 
λίγο μέλι, 
τρία ποτήρια νερό, 
1 ξύλο κανέλλα, 
4-5 γαρύφαλλα, 
μια φλούδα λεμόνι.
 
Καλή επιτυχία!!
Σαραγλί 1
1. Βράζουμε πρώτα το σιρόπι 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
 
2. Απλώνουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε,
από πάνω του βάζουμε δεύτερο φύλλο, λαδώνουμε.
 
3. Βάζουμε μία βελόνα πλεξίματος ή λεπτό ξυλαράκι και τυλίγουμε στην άκρη 5 πόντους και λαδώνουμε (φωτογραφίες). 
Σαραγλί 2

4. Απλώνουμε το υλικό μας, καρύδια, φρυγανιά και κανελλογαρύφαλα τα οποία έχουμε ανακατέψει.

Σαραγλί 3

5. Τυλίγουμε.

6. Μετά πιάνουμε τις δύο άκρες και πιέζουμε προς τα μέσα να σουρώσουν (φωτογραφία).

Σαραγλί 4
7. Βγάζουμε την βελόνα και τοποθετούμε το μπαστούνι στο βουτυρωμενο ταψί.
Σαραγλί 5
8. Τυλίγουμε και τα υπόλοιπα και τα τοποθετούμε στο ταψί μας.

9. Κόβουμε σε κομμάτια κατά προτίμηση.
Στο μισό κιλό φύλλο μου έβγαλε εφτά μπαστούνια.
Σαραγλί 6

10. Το υπόλοιπο βούτυρο το έβαλα με πινέλο από πάνω να λαδωθουν καλά.

11. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 160 βαθμούς.

12. Όταν βγει από το φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μας με μια κουτάλα σιγά σιγά, όχι μεμιάς.

Σαραγλί με καρύδα

Βάζουμε την ίδια δοσολογία ακριβώς αλλά γεμίζω και πασπαλίζω με καρύδα. Γίνονται πεντανόστιμα!!
Σαραγλί 12