Σαρδέλες παστές

ΣΑΡΔEΛΕΣ ΠΑΣΤEΣ! ΥΠEΡΟΧΕΣ! ΠΑΛΑΙA ΣΥΝΤΑΓH!
Τις έφτιαχνε ο πατέρας μας σε τενεκέ μικρό
 
Υλικά:
σαρδέλες φρέσκες,
αλάτι χοντρό,
λάδι,
ξύδι.
sardeles pastes 6
sardeles pastes 1

1. Έχουμε σαρδέλες φρέσκες, τις πλένουμε λίγο ελαφρά χωρίς να βγάλουμε τίποτα ούτε καν τα λέπια, ούτε τα κεφάλια ούτε τα εντόσθια. 

2. Τις στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά να μην έχουν νερά (προσεχτικά σε χαρτί κουζίνας). 

sardeles pastes 2

3. Σε δοχείο γυάλινο ή πλαστικό ή τενεκεδένιο βάζουμε μια καλή στρώση αλάτι χοντρό, μετά στρώνουμε τις σαρδέλες σειρές ρίχνοντας αλάτι σε κάθε μια σειρά. 

sardeles pastes 3
4. Στο τέλος βάζουμε πιο πολύ αλάτι και κλείνουμε το καπάκι.

5. Βάζουμε στο ψυγείο. Τις τρεις πρώτες μέρες αδειάζουμε τα νερά που βγάζουν. 

6. Μετά ελέγχουμε αν έβγαλαν άλλα νερά. 
sardeles pastes 4

7. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο εβδομάδες και δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί. Αυτό είναι αναλόγως το μέγεθος της σαρδέλας. 

sardeles pastes 5
8. Μετά βγάζουμε λίγες, τις πλένουμε καλά και βγάζουμε τα εντόσθια και τα κεφάλια. 

9. Τις βάζουμε σε λάδι με ξύδι.
sardeles pastes 7
 9. Σερβίρονται ολόκληρες ή βγάζουμε τα φιλέτα όπως στις φωτογραφίες.
Μπορούμε επίσης να τις φτιάξουμε καθαρισμένες γίνονται πιο γρήγορα αλλά δεν είναι τόσο νόστιμες.
Αυτές είναι σαν του σούπερ μάρκετ, διατηρούνται και δύο μήνες.