ΣΑΡΔEΛΕΣ ΠΑΣΤEΣ! ΥΠEΡΟΧΕΣ! ΠΑΛΑΙA ΣΥΝΤΑΓH! Τις έφτιαχνε ο πατέρας μας σε τενεκέ μικρό
Υλικά:
σαρδέλες φρέσκες,
αλάτι χοντρό,
λάδι,
ξύδι.
1. Έχουμε σαρδέλες φρέσκες, τις πλένουμε λίγο ελαφρά χωρίς να βγάλουμε τίποτα ούτε καν τα λέπια, ούτε τα κεφάλια ούτε τα εντόσθια.
2. Τις στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά να μην έχουν νερά (προσεχτικά σε χαρτί κουζίνας).
3. Σε δοχείο γυάλινο ή πλαστικό ή τενεκεδένιο βάζουμε μια καλή στρώση αλάτι χοντρό, μετά στρώνουμε τις σαρδέλες σειρές ρίχνοντας αλάτι σε κάθε μια σειρά.
4. Στο τέλος βάζουμε πιο πολύ αλάτι και κλείνουμε το καπάκι.
5. Βάζουμε στο ψυγείο. Τις τρεις πρώτες μέρες αδειάζουμε τα νερά που βγάζουν.
6. Μετά ελέγχουμε αν έβγαλαν άλλα νερά.
7. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο εβδομάδες και δοκιμάζουμε αν έχουν ψηθεί. Αυτό είναι αναλόγως το μέγεθος της σαρδέλας.
8. Μετά βγάζουμε λίγες, τις πλένουμε καλά και βγάζουμε τα εντόσθια και τα κεφάλια.
9. Τις βάζουμε σε λάδι με ξύδι.
9. Σερβίρονται ολόκληρες ή βγάζουμε τα φιλέτα όπως στις φωτογραφίες.
Μπορούμε επίσης να τις φτιάξουμε καθαρισμένες γίνονται πιο γρήγορα αλλά δεν είναι τόσο νόστιμες.
Αυτές είναι σαν του σούπερ μάρκετ, διατηρούνται και δύο μήνες.