νηστησιμη
Σκορδαλιά
Η Σκορδαλιά είναι μια από τις πιο παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές. Πρόκειται για ένα πικάντικο πουρέ από πατάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο. Η Σκορδαλιά συνοδεύει κυρίως κρέατα και ψάρια, προσδίδοντας έντονη γεύση και αρωματικότητα. Αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο στην Ελληνική κουζίνα και απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις της γεύσης του σκόρδου.
Η παρασκευή της Σκορδαλιάς απαιτεί λίγο χρόνο και προσοχή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει κάθε προσπάθεια. Οι πατάτες πρέπει να κοπούν σε μικρά κομμάτια και να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζονται καλά και το μυστικό της σκορδαλιάς είναι να κρατήσουμε λίγο από το νερό που βράζουνε για να το ενσωματώσουμε στη σκορδαλιά.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες,
1 ποτήρι νερού λάδι,
1 σφηνάκι ξύδι,
αλάτι, πιπέρι,
4-6 σκελίδες σκόρδο ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε.
Μερικοί ρίχνουν λεμόνι αντί για ξύδι ή και το νερό από το βράσιμο.
Άλλοι ρίχνουν πολύ τριμμένο καρύδι, άλλοι την φτιάχνουν με ψωμί.
Πάντως αυτή είναι η κλασσική συνταγή.