νηστησιμη

Σκορδαλιά

Η Σκορδαλιά είναι μια από τις πιο παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές. Πρόκειται για ένα πικάντικο πουρέ από πατάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο. Η Σκορδαλιά συνοδεύει κυρίως κρέατα και ψάρια, προσδίδοντας έντονη γεύση και αρωματικότητα. Αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο στην Ελληνική κουζίνα και απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις της γεύσης του σκόρδου.

Η παρασκευή της Σκορδαλιάς απαιτεί λίγο χρόνο και προσοχή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει κάθε προσπάθεια. Οι πατάτες πρέπει να κοπούν σε μικρά κομμάτια και να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζονται καλά και το μυστικό της σκορδαλιάς είναι να κρατήσουμε λίγο από το νερό που βράζουνε για να το ενσωματώσουμε στη σκορδαλιά.

Υλικά:
1 κιλό πατάτες,
1 ποτήρι νερού λάδι,
1 σφηνάκι ξύδι,
αλάτι, πιπέρι,
4-6 σκελίδες σκόρδο ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε.
skordalia
Μερικοί ρίχνουν λεμόνι αντί για ξύδι ή και το νερό από το βράσιμο.
Άλλοι ρίχνουν πολύ τριμμένο καρύδι, άλλοι την φτιάχνουν με ψωμί.
Πάντως αυτή είναι η κλασσική συνταγή.
skorda
skordaliapatata2
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο στο στραγγιστήρι.
skordaliapatata1
Περνάμε το σκόρδο από το ειδικό εργαλείο ή από το ψιλό του τρίφτη ή στο γουδί με λίγο αλάτι να γίνουν αλοιφή.
Λιώνουμε τις πατάτες με το εργαλείο του πουρέ ή στον μύλο, ή με τη ράβδο.
skordaliapatata3

Ρίχνουμε το σκόρδο στις πατάτες, και μετά σιγά σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ρίχνουμε το λάδι, ξύδι αλάτι, πιπέρι λίγο λίγο.